29 martie 2022, 11:15 Realitatea moldovenească views 2714
Regia Autosalubritate îndeamnă oamenii să sorteze deşeurile
Foto: pinclipart.com
29 martie 2022, 11:15 Realitatea moldovenească views 2714

Regia Autosalubritate îndeamnă oamenii să sorteze deşeurile

Odată cu începerea campaniei „Curăţenia generală de primăvară” a crescut şi volumul deşeurilor. Reprezentanţii Întreprinderii Municipale Regia Autosalubritate susţin că gunoiul colectat nu este sortat, fapt ce face dificilă munca angajaţilor. De cealaltă parte, oamenii spun că în gospodăriile lor selectează iarba uscată şi frunzele pe care le folosesc drept compost, iar celelalte deşeuri le aruncă în tomberoane, informează moldovenii.md cu referire la trm.md

Pe Olga Ababii din oraşul Durleşti am găsit-o în curtea casei în timp ce făcea curăţenie. Femeia spune că a încheiat lucrările în grădină şi de fiecare dată are grijă să sorteze gunoiul.

„Am săpat cîteva zile în urmă, acum am greblat. Strîngem frunze, gunoiul, deoarece a bătut vîntul şi le-a adunat. S-a încălzit şi începem lucrările pe afară ca albinele. Şi copacii urmează să îi curăţim. Cojile de legume le-am aruncat prin grădină şi frunzele tot aici le-am pus”, povesteşte femeia.

Şi ceilalţi oameni cu care am vorbit spun că resturile menajere le folosesc drept îngrăşăminte.

„Aici pun doar iarbă cu pămînt şi apoi o să putrezească şi o să fie ca îngrăşăminte. Facem curăţenie. Am prăşit iarba şi am strîns un pic”;

„Frunzele le-am strîns şi le-am pus pe foc în casă. În fiecare sîmbătă noi facem curat pe lîngă casă”, spun oamenii.

Cei de la Întreprinderea Municipală Regia Autosalubritate, spun că odată ce deşeurile nu sînt sortate, munca angajaţilor devine mai dificilă.

„Majoritatea pun deşeurile vegetale împreună cu cele menajere, ceea ce este o provocare în momentul descărcării şi acestea trebuie descărcate cu mîinile. De la 1 martie, cantitatea deşeurilor s-a mărit. Dacă pînă atunci aveam 1000 de tone, acum avem 1200”, susţine Alexandru Bajura, vicedirector la Regia Autosalubritate.

Zilnic aproximativ 40 de autospeciale sînt antrenate pentru colectarea deşeurile din municipiul Chişinău.

Sursa: www.trm.md

Cuvinte cheie:

Autosalubritate , sortarea , deşeuri , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1502
Populația:
905 locuitori

Rezina este un sat din cadrul comunei Mănoilești, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Ungheni și la 112 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 905 oameni. Satul Rezina a fost menționat documentar în anul 1502.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.