03 aprilie 2022, 12:30 Realitatea moldovenească views 1496
Consumului de bunuri alimentare îi revine aproape jumătate din cheltuielile lunare
03 aprilie 2022, 12:30 Realitatea moldovenească views 1496

Consumului de bunuri alimentare îi revine aproape jumătate din cheltuielile lunare

Veniturile disponibile ale populației în anul 2021 au constituit 3 510,1 lei în medie pentru o persoană pe lună. Jumătate (50,8%) reprezintă cîștigurile salariale. Cheltuielile de consum s-au ridicat la 3039,5 lei. Cei mai mulți bani (41,9%) s-au dus pe mîncare, arată datele Biroului Național de Statistică, citate de IPN.

Veniturile medii au fost în creștere cu 13,4% față de anul precedent. Ajustate la indicele mediu anual al prețurilor de consum, veniturile au crescut cu 7,8%. Următoarea sursă de venit după salarii sînt prestațiile sociale, care în medie constituie 18,5% din veniturile disponibile ale populației. Activitățile pe cont propriu au contribuit la formarea veniturilor cu o pondere de 15,5%. Veniturile din activitatea individuală agricolă reprezintă 8,1% din activitățile pe cont propriu.

O sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor rămîn a fi transferurile bănești din afara țării. Acestea reprezintă în medie 12,5% din venituri, dar sînt în scădere cu 0,4 puncte procentuale față de anul 2020. La sate oamenii sînt mai dependenți de transferurile din afara țării decît în orașe, ponderea acestor venituri fiind de 15,4% în mediul rural și, respectiv, 9,5% în cazul populației din mediul urban.

Cheltuielile de consum în anul 2021 au fost mai mari cu 8,9% comparativ cu anul precedent. În termeni reali, ajustată la indicele preţurilor de consum, creșterea este de 3,6%. După consumul de bunuri alimentare, principalele cheltuieli efectuate de gospodării au fost pentru locuință, apă, electricitate și gaze – 15,2%, îmbrăcăminte și încălțăminte – 9,1%. Celelalte cheltuieli au fost direcționate pentru achitarea serviciilor de transport (6,5%), mobilier, dotarea și întreținerea locuinței (5,7%), sănătate (5,7%), telecomunicaţii (4,5%).

În funcţie de mediul de reşedinţă, cheltuielile de consum ale gospodăriilor casnice din mediul urban sînt de 1,5 ori mai mari faţă de cheltuielile populației de la sate.

Cheltuielile sînt puternic marcate și de mărimea familiei. Dacă în gospodăriile cu o singură persoană cheltuielile medii lunare au însumat 3968,2 lei, atunci pentru cele constituite din 5 și mai multe persoane cheltuielile sînt de 1,9 ori mai mici (2054,4 lei). Aceeași situație se observă și în cazul gospodăriilor cu copii: o gospodărie cu numai un copil în întreținere cheltuiește în medie pe o persoană de 1,5 ori mai mult decît o gospodărie cu 3 și mai mulți copii.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

потребление , bani

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1633
Populația:
2175 locuitori

Isacova este un sat şi comună din raionul Orhei. Isacova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de oraşul Orhei şi la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2175 de oameni. Satul Isacova a fost menționat documentar în anul 1633.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.