14 aprilie 2022, 16:00 Realitatea moldovenească views 2392
Vocea poporului: Ce cred cetățenii Republicii Moldova despre interzicerea simbolurilor militare?
Foto: noi.md
14 aprilie 2022, 16:00 Realitatea moldovenească views 2392

Vocea poporului: Ce cred cetățenii Republicii Moldova despre interzicerea simbolurilor militare?

Portal Noi.md a efectuat un sondaj în rîndul cetățenilor moldoveni pentru a afla opinia acestora despre decizia autorităților de a interzice simbolurile Z, V și panglica Sf. Gheorghe, precum și filmele și cîntecele despre Marele Război pentru Apărarea Patriei.

Iată ce au răspuns ei:

"Interzicerea filmelor și a cîntecelor despre război, după părerea mea, este o decizie prostească. Și față de simbolurile și semnele militare am o atitudine neutră. Nu-mi pasă dacă vor fi sau nu".

"Cred că este foarte greșit și nu este momentul pentru a introduce o astfel de interdicție. Totuși, memoria trebuie păstrată, iar să rescriem istoria de fiecare dată este ultimul lucru pe care trebuie să-l facem".

"Dacă oamenii nu consideră necesar să cinstească amintirea a ceea ce s-a întîmplat înainte, acestea sînt problemele lor personale. Adică, aceștia sînt oameni liberi care au apărat și eliberat. Și bunicul meu a făcut acest lucru. Și îi voi cinsti memoria, voi sărbători și voi purta panglica Sf. Gheorghe. Nu voi renunța la asta. Aceasta este amintirea strămoșilor mei care ne-au dat libertate. Datorită lor, nu sîntem în genunchi acum. Acesta este unicul lucru pe care trebuie să-l facem acum: să cinstim și să respectăm".

"În general, am o atitudine proastă față de interdicție, pentru că aceasta este istoria noastră. Trecutul nu trebuie uitat. Trebuie să ne amintim. Generația noastră nu poate uita ce s-a întîmplat. Tatăl meu a luptat în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Nu-l pot trăda".

"Acesta este un simbol al victoriei. De ce să fie interzis?"

"Trebuie să existe aceste simboluri. Pentru că rudele, bunicii, bunicile noastre au luptat și nu le putem interzice. Nu poți face asta, nu e frumos. Oamenii au luptat pentru noi, pentru Uniunea Sovietică".

"Nu voi spune nimic despre Z și V, dar despre panglica Sfântul Gheorghe - este pur și simplu o crimă din partea Moldovei. Pentru că toți au luptat: ucraineni, ruși, belaruși.. Și, prin urmare, nu putem face acest lucru, în nici într-un caz".

"Avâînd în vedere situația politică și militară actuală dintre Ucraina și Rusia, sunt absolut de acord cu acest lucru. Sînt de acord cu faptul că au fost interzise. Acest lucru este corect, în opinia mea".

"Toate acestea sînt prostii. Să interzici literele. Și ce-i cu asta? Ce, nu le vor folosi în alfabet sau cuvinte? Și ce legătură are agresiunea cu asta? Oamenii oricum le vor folosi"

"Cred că au făcut corect. Pentru că toate semnele într-un astfel de moment spun ceva. Ceva negativ".

"Degeaba au interzis. Părinții noștri, bunicii noștri au luptat pentru asta. Atît"

"Este clar că nimeni nu poate susține acțiunile care au loc astăzi sub aceste simboluri".

"Toți au drepturi. Cred că aceasta e politică. Simbolurile trebuiau lăsate. Război a fost? A fost."

 Trebuie remarcat faptul că astăzi amendamentele la Codul Contravențional, care prevăd "interzicerea atributelor și simbolurilor bine cunoscute care sînt utilizate în contextul actelor de agresiune militară", au fost adoptate de Parlament în lectură finală cu votul a 53 de deputați.

Inițiativa propusă de deputatul Lilian Carp prevede amenzi în valoare de 4.500-9.000 de lei aplicate persoanelor fizice pentru fabricarea, utilizarea publică sau propaganda simbolurilor extremiste sau militare.

Reamintim că pe site-ul Noi.md există un sondaj de opinie, unde cetățenii sînt rugați să răspundă la întrebarea:

Legea privind protecția spațiului informațional și interzicerea simbolurilor Z, V și panglica Sfîntului Gheorghe, precum și filmelor și cântecelor despre Marele Război pentru Apărarea Patriei, în opinia dumneavoastră, este:

- O decizie corectă în situația actuală

- O decizie situațională care trebuie apoi anulată

- O decizie negîndită, cu consecințe imprevizibile

- O decizie absolut greșită

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
585 locuitori

Boghenii Noi este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Izvoreni, Boghenii Vechi, Boghenii Noi, Mirceşti și Poiana. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Ungheni și la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 585 de oameni. Satul Boghenii Noi a fost menționat documentar în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.