13 aprilie 2013, 13:55 Realitatea moldovenească views 8229
13 aprilie 2013, 13:55 Realitatea moldovenească views 8229

Moldova va lansa în cosmos un satelit


Foto: blogspot.com

După 23 de ani fără planetariu, Moldova ar putea avea unul în cel mai apropiat timp. Specialiștii de la Universitatea Tehnică din Moldova lucrează acum la construcția planetariului, unde se va instala un telescop ultramodern. În același timp, țara noastră se apropie tot mai mult de lansarea în cosmos a primului satelit de producție authtonă, relatează tv7.md.

Telescopul este o modificație a renumitului Hubble și va permite, inclusiv elevilor și studenților, urmărirea din planetariu sau în timp real, online, a peste 150 de mii de corpuri cerești.

Ion Bostan, rectorul Univeristății Tehnice din Moldova consideră că astfel ar putea fi predate cursurile online în toate 1000 de licee din Republica Moldova, la anumite ore, în anumite zile. Vor putea fi văzute nu numai sistemul solar, nu numai stelele apropiate, dar chiar nebulaosele care sînt în stadiu de formare aflate la 10 milioane ani lumină.

Acest planetariu va fi deschis și publicului larg. Telescopul se fabrică în Germania și a costat în jur de 1 milion 750 mii de lei, bani acoperiți de Ministerul Educației și absolvenții Universității Tehnice din Moldova. În ceea ce privește satelitul, acesta este asamblat în proporție de 80 la sută și ar putea fi lansat în anul 2014. Deocamdată specialiștii de la Universitatea Tehnică testează în condiții de laborator un simulator al satelitului.

La construcția satelitului s-a lucrat trei ani. Acesta va avea o suprafață de 625 centimetri pătrați și o înălțime de 25 de centimetri. După ce va fi gata, va fi lansat la o altitudine de 700 de kilometri, în exosfera planetei.

Cuvinte cheie:

cosmos , Pamint , Planete

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1899
Populația:
1205 locuitori

Ciolacu Nou este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Făgădău, Şoltoaia, Pocrovca, Ciolacu Vechi și Ciolacu Nou. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Fălești și la 113 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1205 de oameni. Satul Ciolacu Nou a fost menționat documentar în anul 1899.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.