19 mai 2022, 10:35 Realitatea moldovenească views 2719
Vlad Kulminski: Nu există riscul implicării regiunii transnistrene în război
Foto: newsmaker.md
19 mai 2022, 10:35 Realitatea moldovenească views 2719

Vlad Kulminski: Nu există riscul implicării regiunii transnistrene în război

Fostul vicepremier pentru reintegrare, Vlad Kulminski, spune că, deocamdată, nu există riscul implicării regiunii transnistrene în război. Potrivit ex-vicepremierului, nici populația regiunii și nici pretinsele autorități nu-și doresc escaladarea situației.

În același timp, comentatorul politic Nicolae Negru spune că riscul implicării Republicii Moldova în război va crește, dacă Ucraina va pierde teren în fața Moscovei, iar armata rusă se va îndrepta spre Odesa,notează moldovenii.md cu referire la IPN.

Potrivit consilierului președintelui Zelenski, Mihail Podoleak, „regiunea transnistreană reprezintă un factor destabilizator pentru Republica Moldova și pentru Ucraina, iar pe măsură ce conflictul va escalada, vor fi luate decizii cu privire la Transnistria”. În același timp, fostul vicepremier pentru reintegrare spune că Ucraina se pregătește pentru orice scenarii, însă deocamdată nu poate fi vorba despre o atragere a Republicii Moldova în război prin intermediul teritoriului necontrolat de către autoritățile constituționale.

„La etapa actuală nu există riscul implicării regiunii transnistrene sau a Republicii Moldova, în întregime, în război. Ucraina, fiind într-un război de agresiune a Federației Ruse, trebuie să-și planifice acțiunile pentru orice risc. Dar mai mulți oficiali din Ucraina au recunoscut că regiunea transnistreană nu reprezintă un pericol atît de mare. Ca și componență etnică regiunea este creată din ucraineni, moldoveni și ruși. E greu de imaginat că se va produce o mobilizare a oamenilor care vor merge la lupte împotriva Ucrainei”, a spus Vlad Kulminski în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune.

În aceeași ordine de idei, comentatorul politic Nicolae Negru spune că riscurile vor crește exponențial pentru Republica Moldova, dacă Rusia va reuși să ocupe regiunea Nicolaev și să se îndrepte spre Odessa.

„Chiar dacă populația de dincolo de Nistru nu-și dorește un război, n-o va întreba nimeni dacă-și dorește sau nu implicarea în război. Există trupe ruse care se supun comandamentului de la Moscova, nu de la Tiraspol sau de la Chișinău. Și în funcție de evoluția luptelor din Ucraina, s-ar putea schimba situația și la noi. Dacă armata rusă ar reuși să treacă de Nicolaev, să meargă spre Odessa, lucrurile se schimbă. Rusia are la dispoziție și depozitul de la Cobansa, nu știm ce se află acolo, unii spun că ar fi vorba și de rachete”, a spus comentatorul politic, Nicolae Negru.

Ieri, Maia Sandu a menționat în Parlamentul European că Republica Moldova sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. „Crimeea este Ucraina. Donbas este Ucraina. Kiev este Ucraina. Și vor fi întotdeauna”, a punctat președintele Republicii Moldova.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

Vlad Kulminski , opinie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1613
Populația:
2253 locuitori

Văratic este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Văratic este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 27 km de orașul Rîșcani și la 207 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2253 de oameni. Satul Văratic a fost menționat documentar în anul 1613.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.