24 august 2022, 12:00 Realitatea moldovenească views 1817
În Republica Moldova a fost înregistrată o nouă profesie
24 august 2022, 12:00 Realitatea moldovenească views 1817

În Republica Moldova a fost înregistrată o nouă profesie

Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova a aprobat standardul de calificare pentru o nouă profesie, cea de "Îngrijitor la domiciliu". Acest lucru va contribui la degrevarea sistemului de stat al serviciilor de îngrijire la domiciliu, prestate persoanelor în vârstă sau vulnerabile. 

Noul standard de calificare va permite instituțiilor acreditate să formeze specialiști în acest domeniu și urmează să fie inclus în programele naționale de formare profesională inițială și continuă. 

Potrivit Marianei Negrean, directorul Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo” și specialist principal în cadrul Comisiei Nursing, necesitatea unei astfel de profesii survine ca urmare a cererii mari resimțite în serviciile de îngrijire la domiciliu. 

Calificarea de Îngrijitor la domiciliu o poate obține orice persoană care va absolvi un programul de formare, beneficiind după absolvire de posibilitatea de a se angaja în câmpul muncii în instituțiile prestatoare de servicii sociale și medicale, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare.  

Astfel, print-un efort conjugat al Caritas Cehia cu autoritățile centrale, apariția profesiei de îngrijitor la domiciliu, precum și a programului de formare a noilor specialiști, va descrește considerabil povara resimțită de sistemul de îngrijiri dedicate persoanelor în etate și celor vulnerabile.

 

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Moldova , înregistrare , profesie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
183 locuitori

Cîzlar este un sat din cadrul comunei Cneazevca, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Leova și la 65 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 183 de oameni. Satul Cîzlar a fost înființat în secolul al XVIII-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.