20 octombrie 2022, 14:00 Realitatea moldovenească views 2604
„Mi-e frică să nu rămînem fără căldură”: Ce îngrijorări au moldovenii astăzi
20 octombrie 2022, 14:00 Realitatea moldovenească views 2604

„Mi-e frică să nu rămînem fără căldură”: Ce îngrijorări au moldovenii astăzi

Își doresc cu toții pace, prețuri mai mici și căldură în case. În plină criză energetică și cu un război la hotar, moldovenii rămîn a fi optimiști și spun că sînt gata să trteacă peste un nou sezon rece, chiar dacă acesta vine la pachet cu o groază de provocări.

Majoritatea oamenilor întîlniți în stradă de echipa portalului de știri Noi.md spune că cel mai mult le e frică de un eventual război în regiune, dar și de scumpirile în lanț, care par să nu mai contenească.

„E foarte scump tot, dar cel mai mult ne interesează pacea. Vrem liniște ca să dormim liniștiți, să nu ne gîndim la ziua de mîine. Totul este scump, oamenii de la țară suferă mult, dar și cei de la oraș. Vom ieși din încurcătură, pentru că noi sîntem un popor puternic și optimist. Ne-am dori ca gazul și lumina să fie mai ieftină și ca pacea să domine, să găsim limbă comună cu toate popoarele”, a opinat o femeie.

„Mi-e frică doar de război. Aș vrea să fie pace la noi în țară și să crească copiii și nepoții în liniște și pace. Asta este cel mai important”, spune o altă chișinăuiană.

Alții însă sînt îngrijorați de iarna care e pe drum și se întreabă dacă vor avea cu ce să se încălzească. Tot ei spun că vor încerca să se descurce cum vor putea și sînt siguri că țara noastră nu va fi lăsată de izbeliște.

„Ne îngrijorează viața pe care o avem. Cum să trăim, să supraviețuim mai departe. Vine iarna și mie îmi este frică, nu știu cum și pe ce voi trăi. Dar ce să facem? Asta e viața. Cred că este o provocare căreia trebuie să-i facem față cu brio”, a declarat o trecătoare.

„Mi-e frică să nu rămînem fără căldură, dar eu cred că România ne va ajuta și nu ne va lăsa fără căldură. Dar dacă vom rămîne fără energie electrică de la Cuciurgan și Rusia închide gazul, va fi o stare foarte grea”, spune un pensionar.

Multe persoane ne-au spus cu zîmbetul pe buze că nu le este frică de nimic și sînt gata să facă față oricărei provocări la care vor fi supuși.

„Viața e frumoasă și trebuie să ne gîndim doar la lucruri pozitive, nu-i momentul să ne gîndim la ceva negativ. Evident că putem rămîne făără gaz, energia electrică să fie mai scumpă și războiul în Ucraina mai este aici la hotarul R. Moldova”, opinează o locuitoare a capitalei.

„Războiul nu mă afectează, starea materială - la fel. La noi totul este bine. Eu sînt un pensionar optimist. Noi sîntem o țară aparte, nu avem de ce să ne facem griji. Noi trebuie să ne rezolvăm problemele țării noastre”, mărturisește o altă trecătoare.

Portalul de știri Noi.md a lansat și un sondaj la care oamenii sînt invitați să participe, răspunzînd la întrebarea „Ce fenomene va îngrijorează cel mai mult?”. Timp de două săptămîni aveți posibilitatea să vă expuneți punctul de vedere, iar rezultatele pot fi văzute imediat.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , preţ , caldura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1906
Populația:
601 locuitori

Făgădău este un sat din cadrul comunei Ciolacu Nou, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Fălești și la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 601 locuitori. Satul Făgădău a fost menționat documentar în anul 1906.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.