28 octombrie 2022, 14:00 Realitatea moldovenească views 1368
Persoanele care dau foc la frunze și deșeurile menajere riscă amenzi
28 octombrie 2022, 14:00 Realitatea moldovenească views 1368

Persoanele care dau foc la frunze și deșeurile menajere riscă amenzi

Inspectoratul pentru Protecția Mediului avertizează că persoanele care incendiază frunzele sau gunoiul menajer riscă amenzi de pînă la 10 mii de lei, transmite jurnal.md.

Inspectorii de mediu îndeamnă cetățenii să nu polueze mediul înconjurător și să aibă respect pentru sănătătea celor din jur.

Substanţele nocive care se elimină de la arderea deşeurilor, resturilor vegetale şi frunzelor se acumulează în stratul inferior al atmosferei – zona de activitate umană intensă și în consecință au de suferit copiii, bătrînii, bolnavii de boli respiratorii, precum şi biodiversitatea.

În zilele cu aer umed şi ceaţă microparticulele de fum interacţionează cu vaporii de apă, formînd smogul oxidant, care afectează îndeosebi organele respiratorii.

Pe traseele naţionale, unde adeseori se arde iarba uscată şi frunzele, din cauza fumului se creează pericol de accidente.

Problema dată persistă şi în întovărăşirile pomicole, unde din lipsă de mijloace de evacuare, cetăţenii ard totul, inclusiv deşeurile menajere.

O consecinţă gravă a arderii incomplete a resturilor vegetale împreună cu alte deşeuri constă în faptul, că celuloza formează combinaţii policiclice, benzapirena, care are cea mai periculoasă acţiune, fiind un cancerigen puternic.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului, aduce la cunoștință că arderea este o încălcare a legislaţiei ecologice şi se sancţionează conform Codului contravențional al Republicii Moldova în temeiul art. 154 alin.(1) indice 1 , care prevede amendă în mărime de la 10 000 lei pînă la 15 000 lei, pentru persoane fizice şi amendă de la 30 000 lei pînă la 40 000 lei pentru persoane juridice şi în temeiul art.115 alin.(3), care la fel prevede amendă în mărime de la 10 000 lei pînă la 15 000 lei pentru persoane fizice şi amendă de la 30 000 lei pînă la 40 000 lei pentru persoane juridice.

Astfel, colectarea separată a deşeurilor şi folosirea frunzelor pentru prepararea compostului care este cel mai bun îngrăşămînt organic, este o soluţie cu mult mai raţională şi mai avantajoasă mediului înconjurător.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

frunze , deşeuri , amenda

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1484
Populația:
6905 locuitori

Răzeni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mileştii Noi și Răzeni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ialoveni și la 40 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 6905 de oameni. Satul Răzeni a fost menționat documentar în anul 1484.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.