08 decembrie 2022, 09:30 Realitatea moldovenească views 643
Moldova se va alinia la cerințele UE în ceea ce privește performanța în eficiența energetică a produselor
08 decembrie 2022, 09:30 Realitatea moldovenească views 643

Moldova se va alinia la cerințele UE în ceea ce privește performanța în eficiența energetică a produselor

Reprezentanți din cadrul Agenției pentru Eficiență Energetică au participat la workshop-ul privind suportul transpunerii noilor regulamente referitor la cerințele de etichetare energetică.

În cadrul evenimentului au fost prezentate și discutate proiectele regulamentelor privitor la produsele cu cel mai mare impact energetic și anume: frigidere, mașini de spălat vase, mașini de spălat rufe, televizoare și corpuri de iluminat.

La workshop au participat reprezentanți din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, reprezentanți ai Delegației UE în Moldova și experții Secretariatului Comunității Energetice, precum și responsabili de la Agenția pentru Eficiență Energetică și Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorului.

Conform prevederilor articolului 5 din Legea 44/2014 privind etichetarea produselor cu impact energetic, AEE asigură informarea tuturor grupurilor țintă asupra cerințelor de etichetare energetică a produselor cu impact energetic.

Menționăm că eticheta energetică este utilizată pentru a informa despre costurile operaționale ale aparatelor de uz casnic per categorie de aparat. Schema de etichetare include clasele de performanță ale produselor. Prin culori, cifre și informații se comunică utilizatorului gradul de eficiență energetică și caracteristicile funcționale ale produselor.

Începînd cu 1 martie 2021, eticheta pentru clasificarea consumului de energie al aparatelor de uz casnic a fost definitiv retrasă din spațiul european și a intrat în vigoare o nouă scară de valori, dezvoltată pe baza aplicării noilor reglementări delegate ale UE, publicată în Jurnalul Oficial European L .315 la 5 decembrie 2019, în adoptarea Regulamentului-cadru (UE) 2017/1369.

Eticheta energetică nouă oferă o indicație clară și simplă a eficienței energetice a produselor în momentul cumpărării. Îi ajută pe consumatori să compare produsele, să economisească energie și, astfel, să economisească la viitoarele facturi de energie la domiciliu.

Optînd pentru produse mai eficiente din punct de vedere energetic, acestea contribuie, de asemenea, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în întreaga UE.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

eficienţă energetică , UE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:
Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
25 locuitori

Cucioaia Nouă este un sat din cadrul comunei Ghiliceni, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 18 km de oraşul Teleneşti şi la 88 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 25 de oameni. Satul Cucioaia Nouă a fost înființat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.