15 decembrie 2022, 16:00 Realitatea moldovenească views 1695
Angajații structurilor de forță nu vor fi obligați să restituie cheltuielile de instruire
15 decembrie 2022, 16:00 Realitatea moldovenească views 1695

Angajații structurilor de forță nu vor fi obligați să restituie cheltuielile de instruire

Funcționarii publici cu statut special, militarii și ofițerii de informații și securitate vor avea posibilitatea să activeze într-o altă autoritate publică decît cea pentru care au fost pregătiți, fără a fi obligați să restituie cheltuielile de instruire.

Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat, în prima lectură, de 68 de deputați.

Astfel, angajați vor avea posibilitatea să activeze într-o altă autoritate a statului, într-o funcție ce implică exercitarea serviciului militar sau special.

„În condițiile cînd absolvenții lucrează tot în sistemul de securitate al Republicii Moldova, nu este logic ca ei să achite acești bani pentru instruire. Dar, în condițiile cînd ei pleacă din sistem sau în domeniul privat, ei vor fi obligați să întoarcă cheltuielile pentru instruire,”, a menționat unul dintre autorii proiectului, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

Respectiv, vor putea fi obligați să restituie cheltuielile de instruire doar acele persoane care nu vor să activeze în interesul statului, nu și cei care intenționează să muncească într-o altă autoritate statală decît cea în care a fost instruit.

Totodată, se stabilește dreptul și obligația instituției sau a autorității publice să intenteze acțiunea în judecată, în cazul în care angajatul nu și-a onorat obligațiile în noua instituție și s-a eliberat înainte de termen.

În Republica Moldova, funcționarii publici cu statut special, militarii și ofițerii de informații și securitate sunt instruiți în următoarele instituții de învățămînt: Institutul Militar al Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”, Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, Institutul Național de Informații și Securitate „Bogdan Întemeietorul Moldovei”, Centrul de Instruire al Administrației Naționale a Penitenciarelor sau Colegiul Național al Poliției de Frontieră.

Documentul urmează a fi examinat în lectura a doua.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

militari , studii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1637
Populația:
2287 locuitori

Ciocîlteni este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Ciocîlteni, Fedoreuca și Clișova Nouă. Localitatea se află la distanța de 22 km de oraşul Orhei şi la 67 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2287 de oameni. Satul Ciocîlteni a fost menționat documentar în anul 1637.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.