23 februarie 2023, 16:00 Realitatea moldovenească views 1226
Postica: Buletinele de vot pot fi tipărite și în rusă, bulgară, găgăuză sau ucraineană
23 februarie 2023, 16:00 Realitatea moldovenească views 1226

Postica: Buletinele de vot pot fi tipărite și în rusă, bulgară, găgăuză sau ucraineană

Buletinele de vot pot fi tipărite și în limbile rusă, bulgară, găgăuză sau ucraineană. O spune vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica.

Deși inițial CEC a propus ca buletinele de vot să fie tipărite doar în în limba de stat, decizia finală a Parlamentului a fost de a oferi tuturor minorităților etnice posibilitatea să-și aleagă limba în care vor fi tipărite buletinele în localitatea lor. Reprezentanții PSRM salută această decizie, notează IPN.

Inițial s-a propus ca buletinele de vot la scrutinele electorale din Republica Moldova să fie tipărite doar în limba de stat, iar materialele electorale informative să fie tipărite și în alte limbi folosite pe teritoriul țării. Totuși, autoritățile au cedat presiunilor opoziției, ajungînd la formula de compromis: la solicitarea alegătorilor, buletinele pot fi tipărite și în limbile minorităților etnice.

„Dacă va fi solicitat de a fi tipărite în rusă, vor fi tipărite în rusă. Comparativ cu anii anteriori cînd erau tipărite doar în de stat și rusă, acum se permite tipărirea buletinelor de vot și în limba bulgară, și în găgăuză, dacă va fi necesar, și în ucraineană. Minoritatea etnică care locuiește pe teritoriul unei localități, va decide prin intermediul biroului electoral în ce limbă vor fi tipărite buletinele. Tehnic, alegătorii pot să forțeze nota în sensul bun al cuvîntului și să ceară biroului electoral în ce limbă să fie tipărite buletinele. Asta a fost soluția Parlamentului. Propunerea noastră inițială a fost să se tipărească doar în limba de stat, dar asta a fost soluția pentru consens politic”, a spus Pavel Postica în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Membrul Comitetului Executiv PSRM, Maxim Lebedinschi, spune că propunerea inițială a Comisiei Electorale Centrale privind tipărirea buletinelor doar în de stat era una discriminatorie, care descuraja participarea alegătorilor la vot.

Taraclia este recunoscută la nivel normativ ca fiind predominant cu minoritate bulgară, avem Găgăuzia, trei raioane, aproape 130 de mii de alegători, de ce să nu le dai posibilitatea ca o parte din buletine să fie în rusă, dacă astfel le este mai accesibil? Scopul organului electoral este să ofere accesibilitate pentru alegător. Dacă era oferit un drept pentru alegător, care este scopul reprimării acestui drept? Putea să fie păstrată obligația de a tipări buletinele în două limbi, rusa fiind o limbă de circulație masivă, plus acordarea unei posibilități mai largi de tipărire și în alte limbi”, a spus socialistul Maxim Lebedinschi.

La alegerile parlamentare anticipate din 2021, din tirajul total de peste 3,6 milioane de buletine de vot, în limba rusă au fost tipărite aproape 700 de mii de buletine.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Buletin de vot , limba

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
1008 locuitori

Ciobalaccia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Flocoasa și Ciobalaccia. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cantemir și la 135 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1008 oameni. Satul Ciobalaccia a fost menționat documentar în anul 1775.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.