29 mai 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 3295
De ce se apreciază leul?
29 mai 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 3295

De ce se apreciază leul?

În ultimele 3 luni, Banca Națională a majorat cursul de schimb al leului cu 8%.

Se explică prin dorința de a reduce inflația și prin grija conducerii țării față de populație, ale cărei venituri reale scad rapid din cauza creșterii prețurilor. În acest context, rezervele valutare ale BNM au crescut vertiginos.

Este posibil ca preocuparea pentru populație să fie motivul pentru care președintele și prim-ministrul nu au încercat să limiteze aceste activități ale BNM, deoarece nu par să fi înțeles pe deplin consecințele unor astfel de activități. În realitate, însă, o astfel de politică monetară poate avea efecte dezastruoase pe termen lung asupra industriei și agriculturii moldovenești, care creează locuri de muncă esențiale în țară. Adevărul este că orice întreprindere moldovenească mai mult sau mai puțin mare își obține principalul venit din exportul de produse finite și, odată cu aprecierea rapidă a leului, veniturile sale în monedă națională și competitivitatea sa sînt în scădere rapidă.

Continuarea articolului cititi pe noi.md.

Cuvinte cheie:

leu , bani , economie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
0 locuitori

Stălinești este un sat din raionul Ocnița, în componența comunei Corestăuți. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 satul Stălineşti este complet depopulat. Satul Stălinești a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.