23 iunie 2023, 16:00 Realitatea moldovenească views 1229
Prețurile închirierii cărților pentru noul an de studii liceale, aprobate
23 iunie 2023, 16:00 Realitatea moldovenească views 1229

Prețurile închirierii cărților pentru noul an de studii liceale, aprobate

Taxele pentru închirierea manualelor în învățământul liceal, pe anul de studii 2023-2024, precum și plățile de înlocuire a manualele deteriorate sau pierdute de liceeni pe parcursul anului curent au fost stabilite de Ministerul Educației și Cercetării (MEC).

Un ordin în acest sens a fost emis de către MEC și publicat în numărul de astăzi al Monitorului Oficial al Republicii Moldova, notează Noi.md cu referire la moldpres.

Potrivit documentului, cel mai scump manual ce urmează a fi închiriat de către elevi este cel de Geografie în limba rusă pentru clasa a X-a. Acesta va costa 21 de lei și 50 de bani. Cel mai ieftin manual închiriat va fi cel de Istorie pentru clasa a XII-a, care va costa 2 lei și 80 de bani.

Pentru elevii din clasa a X-a, prețul pentru închirierea unui manual va varia între 3,5 și 21,5 lei. Elevii din clasa a XI-a vor plăti între 5,6 și 19,2 lei pentru închirierea unui manual, iar taxa pentru cel mai scump manual închiriat de absolvenții liceelor va fi de 10,6 lei.

De menționat că în ordin nu este stabilită suma exactă ce va trebui să o achite un elev de liceu pentru a închiria întregul set de manuale necesar studiilor, însă, un calcul simplu arată că, de exemplu, un elev de clasa a X-a va avea nevoie de peste 80 de lei. Totuși, costul poate varia în funcție de limba de studii, profil și limbile străine studiate.

În același ordin emis de MEC au fost stabilite și plățile de înlocuire pentru manualele deteriorate sau pierdute de liceeni în anul precedent de învățământ. Astfel, cei mai mulți bani vor scoate din buzunare cei care au pierdut manualul de Geografie destinat elevilor ce studiază în limba rusă. Aceștia vor trebui să achite 143 de lei.

Organele locale de specialitate în domeniul învățământului vor monitoriza corectitudinea colectării plăților pentru închirierea manualelor și a taxelor de înlocuire pentru manualele deteriorate sau pierdute.

Precizăm că elevii treptelor primare și gimnaziale beneficiază de manuale de studii gratuit, fără să achite taxe după ce, în anul 2017, Curtea Constituțională a decis că metoda de colectare a plăților de la elevii claselor a V-IX contravine Legii Supreme. Mai exact, era vorba de încălcarea articolului 35 din Constituție – dreptul la învățătură.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

prețuri , studii , manual

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1809
Populația:
5054 locuitori

Cişmichioi este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Cişmichioi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 108 km de municipiul Comrat și la 207 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 5054 de oameni. Satul Cişmichioi a fost întemeiat în anul 1809.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.