23 iunie 2023, 15:45 Realitatea moldovenească views 1151
Colegii, despre moartea lui Pușcaș:
23 iunie 2023, 15:45 Realitatea moldovenească views 1151

Colegii, despre moartea lui Pușcaș: "S-a stins patriarhul sistemului judiciar și al justiției constituționale din Moldova"

Consiliul Institutului Justiție Constituțională a exprimat condoleanțele cu privire la moartea subită a lui Victor Pușcaș, menționînd că a trecut în nemurire omul-epocă, patriarhul sistemului judiciar și justiției constituționale din Moldova.

Victor Pușcaș a decedat pe 22 iunie, la vîrsta de 79 de ani. A fost doctor în drept, conferențiar universitar, judecător, fost vicepreședinte al Parlamentului, fost președinte al Curții Supreme, fost președinte al Curții Constituționale, semnatar al Declarației de suveranitate și Declarației de Independență a Republicii Moldova, unul dintre autorii Constituției R. Moldova și arhitect al sistemului juridic al țării.

Din 1971, aproape pînă în ultima zi, Victor Pușcaș a lucrat în domeniul justiției, a fost primul președinte al Consiliului Institutului Justiție Constituțională, publicînd peste 11 monografii, 175 de studii și articole științifice, sub editura sa au fost publicate 21 colecții de conferințe și simpozioane științifice și practice naționale și internaționale. În cariera sa de profesor, a pregătit mii de avocați calificați care activează în întreaga țară și în străinătate. Talentul și lucrările domnului Pușcaș au fost apreciate cu înalte distincții de stat.

Victor Pușcaș a trăit o viață frumoasă, a avut întotdeauna o poziție activă, se deosebea prin credința într-o justiție corectă, omenie profundă și profesionalism de cel mai înalt nivel.

Întreaga viață a lui Victor Pușcaș este un exemplu viu de serviciu altruist pentru Moldova, cauza sa aleasă – dreptate, loialitate față de idealurile și credințele sale.

Deplîngem moartea lui Victor Pușcaș și exprimăm condoleanțele profunde familiei și celor dragi în legătură cu această pierdere dureroasă.

Amintirea despre Victor Pușcaș va rămîne pentru totdeauna în inimile noastre.

Consiliul Institutului Justiție Constituțională:

Dumitru Pulbere, fost președinte al Curții Constituționale, președinte al Consiliului Institutului Justiție Constituțională

Stanislav Pavlovski, fost judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului, avocat

Gheorghe Avornic, Doctor habilitat, profesor

Petru Railean, Doctor în drept, fost judecător al Curții Constituționale

Veaceslav Zaporojan, Doctor în drept, fost judecător al Curții Constituționale

Gheorghe Costachi, Doctor habilitat, academician, profesor

Vasile Chirtoca, Președintele Consiliului de Administrație al ”DAAC Hermes grup”

Valeriu Cuciuc, Doctor în drept, profesor

Valeriu Bujor, Doctor în drept, profesor

Victor Guțuliac, Doctor în drept, profesor

Victor Stepaniuc, Doctor în științe istorice, profesor

Irina Iacub, Doctor în drept, profesor

Mihail Bîrgău, Doctor habilitat, profesor

Petru Bancov, Maestru în drept

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Victor Pușcaș , justiție , moarte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1530
Populația:
1379 locuitori

Piatra este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Jeloboc și Piatra. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Orhei și la 59 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1379 de oameni. Satul Piatra a fost menționat documentar în anul 1530.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.