29 iunie 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 1357
Șarov, despre majorarea salariilor miniștrilor: ”Nu a fost acum momentul potrivit pentru aceasta”
29 iunie 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 1357

Șarov, despre majorarea salariilor miniștrilor: ”Nu a fost acum momentul potrivit pentru aceasta”

Fără îndoială salariile miniștrilor meritau a fi majorate, doar că nu acum era momentul potrivit pentru acest lucru.

Opinia a fost exprimată de rectorul Universității de stat, Igor Șarov, în cadrul emisiunii ”Puterea a Patra”, notează Noi.md

”Fără o finanțare adecvată rezultate nu vor veni. Avem un sistem educațional funcțional, avem profesori extraordinari de buni, dar în același timp avem profesori îmbătrîniți. Investițiile din sistemul educaționale trebuie să fie canalizate spre resursele umane. Faptul că miniștrii merită un salariu mare este un lucru cert, este un lucru enorm, însă nu sînt sigur că este cel mai bun moment acum pentru această creștere. Credeți că subiectul majorării salariale nu s-a discutat în Guvernul lui Filat, sau a lui Chicu, sau al altui premier? Sigur că s-a discutat, doar că trebuie să se majoreze sistemic și în alte domenii nu doar punctual”, a declara Șarov.

La rîndul său, Viorel Bostan, rectorul Universității tehnice din Moldova a declarat că tinerii aleg ale specialități în detrimentul celor de profesori pe motiv că există o foarte mare discrepanță de salarii.

”Discrepanța salarială în diferite domenii duce la aceia că tinerii își aleg domeniile cu o mai mare perspectivă, iar această discrepanță nu este de 10% - 15 %, de este una de 2-3 ori mai mare. De exemplu salariul unui asisten începător este de 300-350 de euro pentru o lună, pe cînd salariul unui începător în IT este de la 800-1000 de euro. La așa o diferență de salariu extrem de puțini tineri vor opta să rămînă în mediula cademic, sau în cercetare. Trebuie să fie mai multe investiții în creșteri salariale, nu doar în a crește competența cadrului didactic”, a spus Bostan.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Igor Șarov , salarii , ministru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
728 locuitori

Tomeştii Noi este un sat din cadrul comunei Balatina, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Glodeni și la165 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 728 de oameni. Satul Tomeştii Noi a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.