02 septembrie 2023, 13:00 Realitatea moldovenească views 1392
Taxele informale din școli ar putea fi înlocuite cu plăți prin transfer, anonime
02 septembrie 2023, 13:00 Realitatea moldovenească views 1392

Taxele informale din școli ar putea fi înlocuite cu plăți prin transfer, anonime

Colectările ilicite de bani ar putea fi înlocuite cu transferurile benevole dar anonime, din partea părinților care doresc să contribuie la dezvoltarea sau susținerea instituțiilor de învățămînt, a precizat secretarul de stat, Adriana Cazacu.

Potrivit acesteia, Ministerul Educației este în căutare de soluții pentru a rezolva problema, dar și pentru a crea condiții celor care doresc să doneze bani pentru dezvoltarea instituțiilor și să elimine presiunile financiare asupra părinților. Totodată, colectarea de bani cash va fi interzisă, a adăugat Adriana Cazacu.

„Părinții care doresc să susțină dezvoltarea instituției să o poată face anonim, prin transferuri bănești, benevol, neconstrîns de nimeni, să nu fie aceste colectări de bani cash, să nu se perceapă anumite taxe de la fiecare părinte. sînt familii, care cît de mult nu și-ar dori nu au de unde să doneze acești bani. Asemenea practici, unde părinții transferă bani pentru dezvoltarea școlii sînt în unele instituții din România”, a menționat secretarul de stat, citat de radiomoldova.md

Adriana Cazacu a mai spus că în acest an statul va aloca aproximativ 25 de mii de lei pentru instruirea unui elev în funcție de instituție. Resursele financiare instituțiilor educaționale sînt foarte mari, banii sînt suficienți, însă trebuie să fie rațional cheltuiți.

Achitarea plăților prin transfer cu păstrarea anonimatului donatorului sînt practicate în România, Estonia, dar și în alte state europene.

Potrivit unor studii, în Republica Moldova valoarea anuală a plăților informale constituie în medie peste 5600 de lei per elev. Precizăm că, pentru întreținerea și dezvoltarea sistemului educațional în Republica Moldova, anual, sînt alocate peste 5 % din bugetul public național. Aproximativ 70% din aceste resurse sînt direcționate pentru salarizarea angajaților din sistem.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ministerul Educaţiei , scoala , bani

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1557
Populația:
3171 locuitori

Sărata Veche este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Sărata Nouă, Sărata Veche și Hitreşti. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Fălești și la 125 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3171 de oameni. Satul Sărata Veche a fost menționat documentar în anul 1557.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.