11 septembrie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1803
Elevii din Moldova vor să învețe istoria țării lor și limba moldovenească
11 septembrie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1803

Elevii din Moldova vor să învețe istoria țării lor și limba moldovenească

Elevii din Moldova vor să învețe istoria țării lor, nu a României, precum și limba moldovenească, nu românească, pentru că le este greu să explice mai tîrziu în străinătate de ce nu au studiat aceste materii, în special istoria statului în care trăiesc.

O astfel de opinie a exprimat Matvei Grec, absolvent al liceului N. Gogol din Chișinău, iar acum absolvent al uneia dintre cele mai prestigioase universități tehnice din Rusia, Universitatea Tehnică de Stat Bauman din Moscova, vorbind în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandru Stahurschi pe canalul TV N4, relatează Noi.md.

Vorbind despre educația în școlile moldovenești și ce avantaje i-a oferit în timpul studiilor la universitatea rusă, Matvei Grec a spus că la Chișinău a învățat într-o clasă cu profil real și, în opinia sa, cunoștințele dobîndite în matematică, chimie, fizică și biologie sînt suficiente și, în unele cazuri, chiar mai mult decît suficiente pentru studierea în universitățile rusești.

"Cunoștințele pe care școala moldovenească le oferă la matematică sînt mai mult decît suficiente pentru a te simți absolut încrezător în primul an de învățămînt superior din Rusia. Primul semestru, în principiu, este ceea ce am învățat la școală. Este vorba despre sînt funcții, integrale, diverse teoreme, care vă permit să vă concentrați mai mult pe alte materii, în timp ce restul colegilor mei de grupă au învățat foarte mult anume la analiza matematică", a remarcat Matvei Grec.

El a mai spus că cunoștințele pe care le-a primit-o la liceul N. Gogol din Chișinău la limba și literatura rusă a fost, de asemenea, absolut suficiente pentru a studia la Moscova.

"Vorbesc acum nu doar despre limbă ca mijloc de comunicare, ci chiar despre literatură ca mijloc de comunicare aprofundată, pentru că în liceu am învățat despre toate operele care le învățăm aici și le parcurgem suficient de profund, astfel încît absolvenții școlii noastre nici să dau impresia că au absolvit o școală non-rusă", a subliniat Matvei Grec.

În același timp, el a recunoscut că, desigur, există și dezavantaje în sistemul de învățămînt din Moldova.

Primul dezavantaj l-a numit faptul că în sistemul de învățămînt din Moldova există materii care, în opinia, nu ar trebui să mai existe la etape de liceu și, în același timp, nu există acele materii care să le fie utile absolvenților.

"De exemplu, în liceu există un obiect numit "Educație pentru societate", care este studiat din clasa a 5-a pînă într-a 12-a. Și dacă din clasa a 5-a pînă în clasa a 9-a "Educația pentru societate" este un obiect important care vă oferă o înțelegere a statului în care locuiți, a legilor și normelor sale în general, atît sociale, cît și juridice, atunci din clasa a 9-a pînă în clasa a 12-a această materie este doar o repetare a ceea ce s-a învățat mai devreme", a spus absolventul Liceului N. Gogol din capitală și al Universității Tehnică de Stat Bauman din Moscova.

"Același lucru putem spune nu numai despre "Educația pentru societate", ci și, de exemplu, despre obiectul pe care îl numim "Istoria Românilor" și "Istoria universală". Din clasa a 5-a până în a 9-a, învățăm întreaga istorie, începînd de la apariția omenirii pînă în prezent, iar apoi același program se trece din nou în liceu, ceea ce a ridicat întotdeauna întrebarea: "De ce trecem aceleași subiecte, în cerc?" Poate că în liceu ar trebui să ne concentrăm pe istoriei Moldovei ca atare, deoarece în "Istoria românilor" și "Istoria universală", care se predau din clasa a 5-a pînă în clasa a 9-a, se acordă mai multă atenție istoriei universale. Aș dori să știu mai multe despre istoria statului în care locuiesc", a spus Matvei Grec.

El consideră, de asemenea, că în liceele din Moldova ar trebui introduse unele materii importante, cum ar fi, de exemplu, "Economia".

"Cred că viitorii studenți au nevoie de cel puțin o înțelegere de bază a economiei ca atare pentru a înțelege cu ce se vor confrunta în viață cînd vor pleca din școală. De asemenea, în timpul studiilor, m-am confruntat cu faptul că oamenii nu înțeleg denumirea obiectelor noastre. Adică, dacă "Educația pentru societate" pe care o studiem poate fi comparată în Rusia cu" OBJ" sau cu studii sociale, atunci, de exemplu, obiectul precum" Limba română" ridică semne de întrebare aici, pentru că oamenii nu înțeleg de ce o persoană venită din Moldova spune că în școală el a învățat limba română și "Istoria românilor", a subliniat tînărul.

În concluzie, el a declarat că educația pe care a primit-o personal la Liceul Gogol din Chișinău s-a dovedit a fi un ajutor important în absolvirea Universității Tehnice de Stat Bauman din Moscova cu o diplomă roșie.

"Cel mai important lucru, desigur, este să înveți. În orice sistem de învățămînt există lucruri pozitive și negative și, din păcate, nu putem face nimic în acest sens", a spus Matvei Grec.

Vă reamintim că mai multe informații despre istoria Moldovei puteți găsi pe site-ul moldovenii.md. Tot aici, în secțiunea "Noi moldovenii" există informații despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
490 locuitori

Maximeni este un sat din cadrul comunei Javgur, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cimișlia și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 490 de oameni. Satul Maximeni a fost menționat documentar în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.