19 septembrie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1186
Valeriu Ostalep: Nu poți ascunde contractele și prețurile la gaze sub pretextul secretului commercial
19 septembrie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1186

Valeriu Ostalep: Nu poți ascunde contractele și prețurile la gaze sub pretextul secretului commercial

Autoritățile moldovenești ar trebui să asigure transparența și să publice contractele de furnizare a gazelor naturale de anul trecut și cele actuale, precum și prețurile de achiziție, în loc să ascundă aceste informații sub pretextul secretului comercial.

Această opinie a fost exprimată de politologul, analistul, expertul în securitate Valeriu Ostalep, în cadrul emisiunii «По фактам» cu Iulia Fedorova, relatează Noi.md.

"Ceea ce s-a întîmplat iarna trecută, eu numesc asta un jaf asupra mea personal și asupra întregii țări. De ce jaf? Pentru că a fost comis în văzul tuturor, fără timiditate. Mă refer la lipsa absolută de transparență în ceea ce privește achiziționarea de gaze. Acoperindu-ne cu vorbe despre dușmani de la care nu avem nevoie să cumpărăm gaz, ni s-a vîndut gaz de 10 ori mai scump decît ar putea fi. Acesta este un jaf. Și încă se mai întîmplă. Acum se apropie o nouă iarnă și sîntem din nou ni se spală creierii", a declarat Valeriu Ostalep.

În opinia sa, cetățenii moldoveni vor plăti din nou un preț mare pentru gaz, deoarece cineva a făcut mulți bani din aceste afaceri netransparente, iar aceasta va fi din nou un jaf.

"Dacă vom unifica toate cifrele pe care le vom plăti, nu doar aceste cifre, cum se spune că poate tariful la gaz va scădea la 13 lei pe metru cub, dar dacă se calculează toate celelalte lucruri pe care noi le plătim salariile funcționarilor, indirect sau direct, prin impozite, nu contează în ce domeniu, în orice caz prețul la gaz este un jaf absolut. Cineva ar trebui să fie de vină pentru acest lucru, anume cineva. Dar nimeni din forțele de ordine nu face nimic în această direcție", a declarat politologul, analistul și expertul în securitate.

El a subliniat că nu înțelege ce face ministrul energiei, Victor Parlicov, ce obiective rezolvă prin asigurarea așa-numitei securități energetice, dacă totul se scumpește și plătim pentru resursele energetice la un preț triplu.

"Aceasta e o securitate energetică foarte controversată și se pare că ne permitem să fim jefuiți. ANRE nu este responsabilă de nimic, deoarece se presupune că este independentă, dar în același timp toate schemele sunt implementate și întotdeauna se termină cu noi plătim pentru ele", a declarat Valeriu Ostalep.

În opinia sa, chiar dacă tariful la gaze scade la 13 lei pe metru cub, nu înseamnă că nu plătim 25 de lei pentru ele.

"Deaorece pentru depozitarea gazului, de exemplu, undeva, plătim și noi, pentru că pentru salariile lor și pentru celelalte scheme plătim tot noi. Ceea ce va fi scris deschis despre 13 lei, și atunci vom afla peste un an de zile, că ei acum nu recunosc datoriile sau altceva, atunci vor veni alții și vor spune că atunci noi am plătit mai puțin. Aș vrea să văd măcar un document alături, dar nu demagogie. Putem să vedem contractele de anul trecut? Ministrul energiei ar putea să le arate cinstit, decent, să le arate tuturor. Ar putea să iasă atît de deschis și să spună la ce preț, de la cine a fost cumpărat gazul și este cumpărat acum, în loc să se acopere cu secretul comercial", a declarat Ostalep.

El s-a mai plâns că ministrul energiei vorbește despre orice, mai puțin despre ceea ce îi interesează cu adevărat pe cetățeni, în timp ce așa-numiții parteneri occidentali ai Moldovei observă toate acestea, participă la ele și tac.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Valeriu Ostalep , contract , preţ , gaz

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1448
Populația:
770 locuitori

Făgureni este un sat din cadrul oraşului Străşeni, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Strășeni și la 29 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 770 locuitori. Satul Făgureni a fost menționat documentar în anul 1448 cu numele Curluceni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.