26 septembrie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1405
Guvernul anunță lansarea unui nou pachet de ajutor financiar
26 septembrie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1405

Guvernul anunță lansarea unui nou pachet de ajutor financiar

Guvernul anunță lansarea unui nou pachet de ajutor financiar pentru populația - ”Spor pentru Moldova”.

Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Dorin Recean în cadrul unui briefing de presă.

”Guvernul este alături de cetățeni în timpurile acestea grele. Avem să ne confruntăm în continuare cu dificultăți economice și de asta Guvernul vine să sprijine cetățenii, vine să sprijine economia.

Guvernul a identificat resurse suplimentare cu ajutorul prietenilor noștri europeni din SUA și organizațiile internaționale și vom avea un program bine pus la punct și vom ajuta ajutoare pentru mai multe categorii ale populației. Obiectivul nostru este să avem o economie puternică, europeană, care să ducă la creșteri salariale.

Guvernul vine cu un pachet de sprijin, cu un pachet spor pentru Moldova, care însumează 1 miliard 300 milioane de lei și care va avea impact direct asupra 170 mii de persoane. La fel vom aloca suplimentar 352 milioane de lei pentru ca să putem să acoperim cheltuielile energetice în mod special la căldură și pentru energie electrică în școli, grădinițe, spitale și ale instituții publice. Vom aloca un suport pentru sănătate, suportul constă dintr-o creștere de 15% la salarii ale tuturor medicilor și asistentelor medicale și infirmierilor. Asta se referă la 48 mii de persoane. Astfel salariul mediu al unui specialist va creste de la 17 344 de lei la 19 945 de lei. Anunțăm sporul și pentru educație, pentru toți profesorii din toate instituțiile de învățămînt vom oferi o plată unică de 5000 de lei la absolut toate cadrele didactice este vorba despre 66 mii de persoane. În plus peste 35 mii de persoane, mă refer la cadrele non-didactice vor primi un spor unic de 3000 de lei. Este pentru prima dată cînd de acest sport beneficiază toți angajații din sistemul de învămînt. În total peste 100 mii de persoane vor beneficia de acest spor pentru educație”, a declarată Recean.

Totodată premierul a menționat că de un spor salarial se vor bucura și angajații IGSU, MAI dar și al poliției de frontieră.

”După cum am observat și în anul precedent și în acest an avem destul de multe provocări și vreau să mulțumesc angajaților din instituțiile de forță, în mod special celor din IGSU, MAI, Polițiștii de frontieră și carabinierii, astfel epste 10 mii de angajați vor primi un spor unic de 5000 de lei. În continuare vom avea o susținere și pentru oamenii de teatru, toate instituțiile culturale din subordinea ministerului culturii vor avea o creștere salarială în medie de 25%. Vom avea o creștere pentru actori cu 1500 de lei mai mult pe lună, pentru regizori dar și pentru alți angajați din domeniul culturii.

Plus 100 milioane de lei suplimen tari pentru reparația și menținerea drumurilor, 300 milioane de lei spor pentru dezvoltarea regională pentru proiectele din cadrul programului Satul European. Vom avea un spor și pentru agricultură.

Voi merge săpătămîna viitoare în parlament pentru a obține sprijin pentru aceste sporuri”, a mai spus premierul.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1494
Populația:
1908 locuitori

Zîrneşti este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zîrneşti, Paicu și Treteşti. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cahul și la 152 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1908 oameni. Satul Zîrnești a fost menționat documentar în anul 1494.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.