18 octombrie 2023, 16:00 Realitatea moldovenească views 1912
Valeriu Ostalep:
18 octombrie 2023, 16:00 Realitatea moldovenească views 1912

Valeriu Ostalep: "Republica Moldova trebuie să-și apere interesele în confruntarea cu actorii globali"

Republica Moldova se află la periferia zonelor de interese ale marilor actori geopolitici și trebuie să-și apere interesele naționale.

Această opinie a fost exprimată de Valeriu Ostalep, politolog, analist, director al Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, expert în domeniul securității, fost viceministru de Externe, în cadrul emisiunii "Fără cravată" cu Alexandru Stahurschi de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

El a subliniat că în Orientul Mijlociu, unde conflictul palestiniano-israelian a escaladat, se concentrează acum contradicții foarte mari ale marilor actori geopolitici. Ele se suprapun simultan peste evenimentele din ultimii ani, iar între timp liderii marilor state nici măcar nu vor să discute între ei.

"Acum nu acuzăm pe nimeni. Fixez doar faptul că nu vor să vorbească. Încă o dată, cînd există o dorință, cînd există un obiectiv, atunci cei mai mari dușmani pot sta la masă și se pot pune de acord de dragul a ceva. Dar, pînă acum, există un mare joc în lume, nu s-a terminat, inclusiv la noi, din păcate. Dar este evident că Moldova se află la periferia zonelor de interese, pe de o parte - Rusia, pe de altă parte - Occidentul, Uniunea Europeană și Statele Unite. Iată de ce sîntem atît de "zguduiți" aici", a declarat Valeriu Ostalep.

În același timp, el a acuzat că actualele autorități moldovenești nu protejează interesele naționale ale țării, nu sînt actori independenți care decid ceva la nivel global, ci urmează instrucțiunile Occidentului, punînd în aplicare deciziile de politică externă dictate de acesta, și se limitează la rezolvarea doar a problemelor locale.

Mulți moldoveni asociază aderarea țării la UE cu prosperitatea și dezvoltarea. În același timp, mulți moldoveni nu văd un viitor luminos nici în UE, nici în alte asociații, ci îl văd în neutralitate, dezvoltarea țării lor și coexistența, precum și dezvoltarea relațiilor atît cu Estul, cît și cu Vestul.

 

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
720 locuitori

Grădiniţa este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Grădiniţa și Leuntea. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Căușeni și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 720 de oameni. Satul Grădinița a fost înființat în anul 1964.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.