12 iulie 2013, 14:50 Realitatea moldovenească views 5950
12 iulie 2013, 14:50 Realitatea moldovenească views 5950

Proiectul de lege privind posturile migraționale a provocat dispute la nivel diplomatic


Foto: nr2.ru

În cadrul briefingului reprezentanților politici ai părţilor pentru reglementarea moldo-transnistreană a fost pusă în discuție problema posturilor migraţionale, pe care Chișinăul are intenţia să le deschidă de-a lungul frontierei administrative cu Transnistria, transmite "Novîi Reghion".

Proiectul de lege examinat în prima lectură de către Parlamentul Republicii Moldova prevede că cetățenii străini și apatrizii care intră pe teritoriul Republicii Moldova prin Transnistria, trebuie să se înregistreze pe parcursul a 72 de ore la punctele migraționale. În caz contrar riscă o amendă de la 10 la 20 de unități convenționale (200-400 lei).

Reprezentantul politic al Republicii Moldova, Eugen Carpov, a declarat încă o dată că acest proiect de lege, în nici un caz nu are drept scop lezarea drepturilor cetățenilor care locuiesc în Transnistria.

Potrivit lui, controlul migrațional este un subiect de discuție, acest mecanism nu a fost încă elaborat, însă procedura de înregistrare presupune "un caracter benevol și gratuit".

Nina Ștanski a replicat: "Aici putem vedea cele două fețe ale monedei: există controlul migrațional, însă sînt și incertitudini cu privire la sancțiuni. În proiectul de lege nicăieri nu se face referire la faptul că acesta nu se va aplica transnistrenilor".

Anterior, Biroul pentru reintegrare al Republicii Moldova a explicat instalarea posturilor migraţionale ca unele ce ţin de planul de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE.

Cuvinte cheie:

Transnistria , Moldova , conflict

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1864
Populația:
1064 locuitori

Văratic este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Văratic este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Ialoveni și la 43 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1064 de oameni. Satul Văratic a fost menționat documentar în anul 1864.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.