10 noiembrie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1146
Serghei Banari:
10 noiembrie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1146

Serghei Banari: "Am fost jefuiți de miliarde"

Moldova a fost jefuită de miliarde și sute de miliarde, iar acum primește nu ajutor din partea Occidentului, ci un mic procent din banii furați.

O astfel de opinie a exprimat politologul, economistul și omul de afaceri, Serghei Banari, în cadrul emisiunii "По фактам cu Iulia Fedorova", relatează Noi.md.

"Noi am fost jefuiți. Au avut ce fura de la noi cu toată sărăcia noastră. Cînd am ieșit din Uniunea Sovietică, aveam 5.000 de întreprinderi industriale. Aveam institute de cercetări. Deja toată lumea a uitat ce înseamnă asta. Aveam laboratoare, aveam ONG-uri, aveam propriile noastre soiuri de produse agricole. Am fost jefuiți de miliarde, de sute de miliarde!", a subliniat Serghei Banari.

El a remarcat că, în medie, pierderea țării noastre, după numărul populației, este undeva în jurul a 1,5 milioane de persoane.

"Aceasta este pierderea noastră. Fiecare persoană înseamnă între 500.000 și 1 500 000 de lei neachitați în bugetul țării, precum și valoarea adăugată pe care acesta ar fi trebuit să o creeze. Asta fără a lua în calcul că printre ei sînt medici, profesori, scriitori, artiști, compozitori talentați, care pur și simplu nu pot fi estimați în bani. Luați acești 1,5 milioane de oameni și înmulțiți cu 500.000 și veți vedea valoarea pierderilor. De aceea, atunci cînd cineva dintre liberali îmi vorbește despre ajutorul pe care ni-l oferă Occidentul, ei nu ne dau ajutor, ci ne dau un mic procent din ceea ce s-a furat (deja în periada independenței sub forma rezervelor Băncii Naționale - n.red.)", a declarat politologul, economistul și omul de afaceri.

În același timp, el a atras atenția asupra destinației creditelor acordate Moldovei.

"Haideți să vedem care este soarta creditelor pe care le primim, pe ce le folosim și cine utilizează aceste credite, numele și prenumele lor. Cum ar fi, de exemplu, creditul de 300 de milioane de euro al Ursulei von der Leyen pentru achiziția de gaze, dar cu o condiție: în niciun caz să nu cumpărăm de la principalul furnizor de gaze din lume - Gazprom. Cu alte cuvinte, cumpărați de la speculatori. Despre astfel de împrumuturi vorbim? Ce putem spune aici?", a declarat Serghei Banari.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Sergiu Banari , jaf , bani

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1580
Populația:
509 locuitori

Bogdăneşti este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Grimeşti, Bezeda și Bogdăneşti. Satul Bogdăneşti este situat la o distanţă de 35 km de oraşul Briceni, la 27 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 250 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 509 oameni. Satul Bogdăneşti din ţinutul Hotin este atestat documentar între anii 1580-1581.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.