25 noiembrie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1122
UE admite primirea Moldovei și Georgiei fără teritoriile necontrolate
25 noiembrie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1122

UE admite primirea Moldovei și Georgiei fără teritoriile necontrolate

UE nu exclude posibilitatea ca Republica Moldova și Georgia să fie admise în asociație pe părți, adică fără Transnistria, Osetia de Sud și Abhazia, ale căror suveranități Bruxelles nu le recunoaște.

Despre acest lucru a declarat pentru Izvestia reprezentantul oficial al serviciului de politică externă al UE, Peter Stano.

"Viitorul european al Georgiei și al Moldovei nu poate deveni ostaticul conflictului. Acest lucru a fost confirmat la cel mai înalt nivel politic al UE. Continuăm să susținem cu fermitate integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei și a Republicii Moldova", a declarat Stano.

La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană a publicat un raport privind extinderea (Enlargement Package) pentru 2023. Documentul a recomandat Consiliului UE să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova și să acorde statutul de candidat Georgiei. Liderii țărilor din blocul comunitar îl vor discuta acum în cadrul unui summit care va avea loc la 14-15 decembrie.

După cum menționează Izvestia, în pofida lipsei unor foi de parcurs și a faptului că nu există un calendar clar al duratei unor astfel de negocieri (doar cu Turcia, de exemplu, astfel de discuții au loc din 2005), în Moldova au fost reluate discuțiile despre posibilitatea aderării la UE pe părți.

"În cel mai rău caz, dacă nu se poate rezolva problema Transnistriei înainte de aderarea la Uniunea Europeană, presupunem că vom realiza integrarea în UE în două etape - mai întâi malul drept al Nistrului, apoi malul stîng. Cînd cetățenii noștri de pe malul stîng vor vedea cum se îmbunătățește viața, vor dori și ei să adere la UE", a declarat săptămîna trecută președintele Moldovei, Maia Sandu.

UE a exprimat gânduri similare cu cele ale lui Sandu, așteptînd ca problema cu Transnistria să se rezolve de la sine după aderarea Chișinăului.

"Sperăm că atunci cînd Republica Moldova va adera la UE, această problemă va fi rezolvată. La această etapă, vom continua să sprijinim căutarea unei soluții pașnice", a declarat șeful delegației UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks.

Fostul președinte al Moldovei și liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a declarat că ideea răspîndită de autorități privind integrarea în UE fără Transnistria este o trădare a intereselor naționale. El a menționat că deciziile cu privire la integrarea în orice uniune ar trebui să fie luate doar de către cetățenii moldoveni și doar prin referendum".

Dacă Moldova va intra în Uniunea Europeană fără Transnistria, ea nu va primi Transnistria niciodată și va intra în UE fără metalurgie, energie electrică și industria bumbacului.

Despre acest lucru se menționează în materialul analitic Noi.md "Țara care renunță benevol la teritoriile sale nu mai formează un subiect. Popescu este gata să meargă în UE fără Transnistria".

Cuvintele despre aderarea Moldovei la UE fără Transnistria pot fi privite fie ca o incompetență, fie ca trădare. Cu astfel de declarații, Chișinăul oficial joacă de fapt jocul autorităților autoproclamatei RMN, care de mult timp propune Chișinăului să "se despartă într-o manieră civilizată”.

Implementarea scenariului de aderare a Moldovei la UE fără Transnistria în condițiile actuale este chiar periculoasă, deoarece orice opțiune cu “renunțarea” la teritoriu se va solda ori cu faptul că Moldova de pe malul drept, integrată în UE, va fi “devorată” de România, care tot mai mult își extinde aici influența și își supune infrastructura strategică națională. Ori Chișinăul va ajunge dependent de Bruxelles și anglosaxoni cu politica lor neocolonială. Ceea ce se vede bine pe exemplul Ciprului, modelul căruia ne este impus.

Dar Transnistria nu este Cipru de Nord, unde, spre deosebire de partea principală a insulei, trăiesc etnici turci, ci o regiune populată de aceiași moldoveni ca pe malul drept. În plus, Ciprul de Nord are în mare parte plaje nisipoase și mare, iar Transnistria face parte dintr-un singur complex economic, cîndva al unei țări unice, fapt pe care trebuie să-l ia neapărat în considerare conducerea țării, rapid și cu orice preț, care pășește spre vest.

Semnalele din Statele Unite și Uniunea Europeană, inclusiv privind accelerarea procesului de integrare europeană, pot fi diferite, dar oare integritatea țării, suveranitatea și independența nu sînt mai importante decît aderarea la orice uniuni? Interesele naționale ale țărilor “patronate” nu-i interesează pe actorii mondiali. Noi și în prezent depindem mult de Washington și Bruxelles, dar înainte ca capcana să se închidă definitiv avem șanse să ieșim din această situație - spre un stat neutru. Așa cum stipulează Constituția. Îndeosebi dacă ținem cont că reintegrarea țării este un enorm avantaj economic pentru locuitorii ambelor maluri ale Nistrului. Căci numai o Moldovă unită, neutră poate să se dezvolte și să-și apere locul în lumea nouă, în care în prezent au loc procese cu adevărat tectonice.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

UE , Moldova , Georgia , teritorii necontrolate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
602 locuitori

Donici este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Donici, Camencea și Pocşeşti. Localitatea se află la distanța de 30 km de oraşul Orhei şi la 67 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 602 oameni. Satul Donici a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.