29 ianuarie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 970
Serebrian:
29 ianuarie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 970

Serebrian: "Formatul 5+2 de negocieri privind reglementarea transnistreană nu este anulat"

Formatul 5+2 de negocieri politice privind reglementarea conflictului transnistrean, care a fost pus pe pauză din 2019, oficial nu este anulat, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, la Radio Moldova.

Potrivit acestuia, revenirea la acest format politic este condiționată de ameliorarea relațiilor dintre Moscova și Kiev, transmite Noi.md cu referire la radiomoldova.md.

„Tiraspolul întîi de toate, dar și Moscova au considerat în repetate rînduri că încă nu a venit timpul potrivit pentru a ajunge la așa-numitul pachet 3 (coș 3) al negocierilor - care este coșul politic. Practic din 2019 acest format este pus pe pauză. Întîi COVID-ul, apoi începutul războiului din Ucraina l-a înghețat definitiv. Pînă la încheierea războiului din Ucraina nu putem vorbi despre dezghețarea lui. Atît timp cît relațiile dintre Kiev și Moscova sînt așa cum sînt, nu putem vorbi despre dezghețarea acestui format de negocieri, care oficial nu este anulat, dar este înghețat”, a declarat vicepremierul.

Oleg Serebrian a mai notat că menținerea dialogului, stabilității și fermității în ceea ce privește procesul de reintegrare graduală a țării rămîn acțiuni prioritare pentru anul 2024.

Amintim că, în octombrie anul trecut, președinta țării Maia Sandu a declarat că autoritățile au o viziune privind reîntregirea țării. Potrivit șefei statului, în noul format care urmează să fie creat, Uniunea Europeană va avea un rol mult mai important, deoarece Republica Moldova urmează să devină stat membru al blocului comunitar.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1939
Populația:
964 locuitori

Saharna Nouă este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Buciușca, Saharna Nouă, Saharna. Satul Saharna Nouă este situate la o distanță de 15 km de orașul Rezina și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 964 de oameni. Satul Saharna Nouă a fost înființat în anul 1939.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.