07 februarie 2024, 15:00 Realitatea moldovenească views 823
Vor salva oare muncitorii-imigranți economia Moldovei?
07 februarie 2024, 15:00 Realitatea moldovenească views 823

Vor salva oare muncitorii-imigranți economia Moldovei?

În ultimii ani, în Moldova este simplificată legislația, care prevede condițiile de angajare în țara noastră a lucrătorilor calificați veniți din străinătate. Autoritățile explică această necesitate prin migrația înaltă a propriei populații și deficitul forței de muncă pe piața internă. De aici – întrebarea logică: dacă autoritățile nu i-au putut ține în patrie pe cetățenii proprii, oferindu-le condiții de muncă și salarii bune, cum vor putea ademeni străinii, cine și pentru ce bani va veni să muncească în Moldova?

Relaxări legislative

Cu ceva ani în urmă, autoritățile Republicii Moldova au început să modifice legislația în vigoare, să simplifice prevederile, care reglementează regimul de ședere a cetățenilor străini pe teritoriul RM și sporesc responsabilitatea angajatorilor. În acești ani, a fost anulată necesitatea ca imigranții de muncă să prezinte o procură notarială pentru spațiul de locuit; a fost anulată stipularea, conform căreia salariul persoanelor străine nu trebuie să fie mai mic ca cel mediu pe economie, prognozat pentru perioada de gestiune; a fost aprobată lista specialităților prioritare care necesită personal, și multe altele.

În iunie, 2023 autoritățile moldovene au anulat permisele de muncă pentru cetățeni din 27 de țări - membre ale UE și nu numai. Lor li s-a permis să muncească în RM doar în baza vizei, permisului de ședere temporară și a actului de identitate. În opinia autorităților moldovene, asta va «stimula potențialul economic de dezvoltare și atractivitatea investițională a țării noastre, va permite companiilor mari accesul la resursele calificate din alte state».

«Noi modificăm Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova și facilităm accesul companiilor noastre la creștere, competențe și inovare, ceea ce presupune nevoia de oameni. Și companiile mari, și cele mici ar crește mai rapid, dacă ar putea angaja mai multe brațe de muncă. Această restricție structurală ne împiedica să avem o creștere economică accelerată», – așa a comentat necesitatea modificării legislației tematice vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul dezvoltării economice și a tehnologiilor digitale, citat de Moldpres.

Amendamentele adoptate acum o jumătate de an au mai permis studenților străini să muncească în RM un anumit număr de ore, dar numai în baza permisului de ședere temporară pe perioada studiilor.

La 24 ianuarie, 2024 lista țărilor, cetățenii cărora se pot angaja în Republica Moldova fără respectivul permis, s-a extins de la 27 la 47. În această listă figurează state ca Regatul Unit al marii Britanii și Irlandei ne Nord, Statele Unite ale Americii, Norvegia, Elveția, Japonia, Ucraina, Turcia, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Republica Coreea, Uniunea Australiană, Canada, Islanda, Principatul Liechtenstein ș.a.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

economie , migranți

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
924 locuitori

Oneşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Oneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Strășeni și la 48 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 924 de oameni. Satul Onești a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.