09 aprilie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 757
Serghei Banari:
09 aprilie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 757

Serghei Banari: "Ne iau banii gratis și ni-i oferă drept împrumut la dobînzi mari"

Moldova nu primește niciun sprijin real din partea SUA și a altor așa-numiți parteneri de dezvoltare, pe care unii îi consideră drept binefăcători ai țării noastre, dar acest lucru nu este adevărat.

De fapt, ei profită pe seama noastră, deoarece, printre altele, ne împrumută bani din rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei la dobînzi mari, pe care îi iau, în principiu, gratuit.

O astfel de opinie a exprimat politologul, economistul și omul de afaceri, Serghei Banari, în cadrul emisiunii "По фактам cu Iulia Fedorova", transmite Noi.md.

"Unde sînt plasate rezervele noastre valutare? În America! La ce dobîndă? La minim, poate 0,1%, poate 0,17%, poate 0,3% anual. Acum să ne uităm la împrumuturile noastre interne în 2022, cînd am luat împrumuturi la 18% anual. Așadar, cine pe cine sprijină? Ce fel de sprijin este acesta cînd ei iau bani de la noi pe gratis, iar apoi noi luăm împrumuturi de la ei la rate ridicate ale dobînzii! Băncile sînt, de asemenea, ale lor. Ei au preluat controlul asupra băncilor din Moldova și dau împrumuturi interne la rate mari ale dobînzii. Și eu vreau la fel. Haideți să vă ajut și eu așa! Voi o să mă împrumutați cu 0,3%, iar eu o să vă împrumut cu 20% anual, iar voi o să mă numiți binefăcătorul vostru", a spus Serghei Banari.

Potrivit lui, dacă SUA și țările UE sînt partenerii de dezvoltare ai Moldovei, atunci nu este clar de ce țara noastră degradează pe an ce trece.

"Foarte simplu, căci totul este o făcătură! Nu există un sprijin american real pentru Moldova", a mai subliniat politologul, economistul și omul de afaceri.
De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că din Moldova pleacă în Occident mulți specialiști cu înaltă calificare, în pregătirea cărora statul a investit mulți bani.

"Dacă există un minim de 50 de mii de persoane plecate în Occident anual, haideți să facem un calcul. În medie, o persoană cu studii superioare, inclusiv medicale, care a studiat aici, a costat statul circa 50.000 de dolari. Înmulțiți 50.000 de persoane cu 50.000 de dolari, iar acum înmulțiți cu numărul de ani. Așadar, ne ajută ei pe noi sau noi îi ajutăm pe ei? Ei ne dezvoltă pe noi sau noi îi dezvoltăm pe ei? Noi ne folosim de ei sau ei se folosesc de noi?", s-a întrebat Serghei Banari.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1850
Populația:
276 locuitori

Plop este un sat din cadrul comunei Coşcalia, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 44 km de orașul Căușeni și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 276 de oameni. Satul Plop a fost menționat documentar în anul 1850.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.