23 noiembrie 2013, 10:58 Realitatea moldovenească views 11348
23 noiembrie 2013, 10:58 Realitatea moldovenească views 11348

Blocurile locative vor fi clasificate în funcţie de starea tehnică

Starea tehnică a blocurilor locative din Republica Moldova va fi evaluată de o comisie specială creată de Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale. Cabinetul de miniştri a aprobat marţi Regulamentul pentru inventarierea tehnică şi paşaportizarea blocurilor locative.

Potrivit Agenţiei "INFOTAG", Ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Marcel Răducan, a menţionat că starea tehnică a clădirilor locative va fi clasificată în cinci categorii: bună, satisfăcătoare, nesatisfăcătoare, învechită şi inutilizabilă. "Obiectivul nostru este de a determina starea tehnică a construcţiei. În urma procesului de evaluare, autorităţile vor putea direcţiona fondurile necesare reabilitării sau consolidării exact către clădirile care au cea mai mare nevoie. Cu alte cuvinte, vom şti exact care sunt urgenţele. Blocurile care vor fi încadrate în categoriile inferioare vor fi tratate cu prioritate", a precizat ministrul. Marcel Răducan a menţionat că va fi efectuată cercetarea vizuală şi detaliată a clădirilor, terenurilor, fundaţiilor, pereţilor, acoperişurilor şi a scărilor.

Noile reguli sînt obligatorii pentru toate instituţiile, întreprinderile, persoanele fizice, juridice, indiferent de forma de proprietate, subordonarea departamentală, sursele de finanţare.

Potrivit ministrului Marcel Răducan, inventarierea este necesară, deoarece 134 de mii de blocuri locative au fost construite în perioada 1945-1970, alte 160 de mii - între anii 1971-1991 şi doar 50 de mii - în perioada 1991-2011.

Sursa: infotag.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1854
Populația:
585 locuitori

Dumitreni este un sat din cadrul comunei Alexeevca, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Florești și la 141 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 585 de oameni. Satul Dumitreni a fost înființat în anul 1854.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.