10 iulie 2015, 15:50 Personalități views 8020
Moldoveanca din Elveția a cucerit publicul la cel mai prestigios concurs muzical
Foto: mc.gov.md
10 iulie 2015, 15:50 Personalități views 8020

Moldoveanca din Elveția a cucerit publicul la cel mai prestigios concurs muzical

Conaționala noastră, violonista Alexandra Conunova, a devenit premianta locului trei și deținătoarea medaliei de bronz la categoria „Vioară" în cadrul ediției a XV-a a prestigiosului concurs muzical internațional „Piotr Ilici Ceaikovski".

Potrivit Ministerului Culturii, violonista a evoluat pe scena Conservatorului de Stat din Moscova alături de virtuoși din mai multe ţări ale lumii, în total 122 de participanți.

Alexandra Conunova a împărţit premiul trei cu doi muzicieni din Rusia, premiul doi i-a revenit unui muzician din Taiwan, iar premiul întâi nu a fost acordat.

În contextul aprecierii internaţionale la cele mai prestigioase concursuri de muzică de profil, recent, Ministerul Culturii a venit cu inițiativa de a i se conferi violonistei Alexandra Conunova-Dumortier titlul onorific „Artist al Poporului".

Violonista este discipolă a Liceului de Muzică „Ciprian Porumbescu", iar începînd cu anul 2008, solistă a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici".

Artista, care cîntă la vioara „Santo - Seraphin Violin" ce datează din anul 1735, este apreciată ca cea mai virtuoasă violonistă a momentului.

În toamna anului 2012, Alexandra Conunova-Dumortier devine cîştigătoarea concursului de vioară „Joseph Joachim", desfăşurat la Hanovra, competiţie ce i-a adus faimă, aprecieri înalte din partea publicului şi posibilitatea înregistrării CD-ului de debut.

În 2013, primeşte Premiul „BärJulius" pentru cel mai desăvârşit artist al „Academiei Festivalului Verbier".

În prezent, violonista locuieşte în Vevey, Elveţia, şi desfăşoară o intensă activitate artistică.

Sursa: ziarulnational.md

Cuvinte cheie:

concurs , muzica , moldovenii , distinctie , cultura , Rusia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
741 locuitori

Grozasca este un sat din cadrul comunei Floriţoaia Veche, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ungheni și la 116 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 741 de oameni. Satul Grozasca a fost înființat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.