07 septembrie 2015, 16:51 Personalități views 10299
Tanarul moldovean, invitat sa invete matematica la Harvard
07 septembrie 2015, 16:51 Personalități views 10299

Tanarul moldovean, invitat sa invete matematica la Harvard

Usurinta cu care paseste printre algoritmi i-a deschis usa spre Harvard. Dionisie Nipomici, tanarul de 19 ani, care nu oboseste sa aduca acasa medalii la matematica, a primit sansa vietii. O scrisoare prin care renumita universitate americana Harvard ii ofera 4 ani de studii gratuite. Poate sta si zile la rand inchis in camera cu manualul de matematica in mana, iar rasplata ii este o noua medalie pe care o aduce de fiecare data triumfator in Moldova. Acum, ca va merge in America, vrea sa demonstreze ca si scoala moldoveneasca poate pregati ... minti sclipitoare.

Dionisie NIPOMICI, OLIMPIC: "Matematica m-a ales pe mine. Acest obiect este tare fain."

Pe Dionisie cel mai usor il gasesti printre cifre. Acasa sau la liceu, ecuatiile sunt pasiunea, dar si provocarea sa.

Olimpicul nostru se trage din Dubasarii Vechi, un sat situat pe malul Nistrului, iar povestea intalnirii cu matematica incepe din frageda copilarie.

Aurelia NIPOMICI, MAMA: "De mic se juca cu creioanele si le numara. In clasa a doua a luat prima medalie la olimpiada."

Parintii au inteles ca trebuie sa investeasca in copilul lor si sa-l dea la cele mai bune institutii. Au muncit mult pentru asta, intrucat banii din vanzarea rosiilor, pe care le cresc in sere, le veneau destul de greu. Totusi au facut tot posibilul ca Dionisie sa studieze la liceul "Orizont" din Durlesti.

Aurelia NIPOMICI, MAMA: "Nu il implicam, el invata."

Faptul ca s-a dedicat atat de mult studiului, ajungand sa faca si 25 de ore de matematica pe saptamana, se vede, daca e sa te uiti la sutele de diplome si medalii pe care le tine, modest, in aceasta geanta. Astfel, in timp ce majoritatea elevilor pica anume la examenul de matematica, el demonstreaza ca acest subiect este unul cat se poate de usor. Asa ca nu se oboseste in a aduce aur, argint, sau bronz ori de cate ori merge la o olimpiada.

Dionisie NIPOMICI, OLIMPIC: "Nu le pun pe perete, dar poate o voi face peste vreo 5 ani sa-mi aduc aminte de ce faceam in anii de liceu."

Matematica nu i-a fost suficienta. Mereu si-a dorit sa cunoasca mai mult. A creat un Club al memoriei, primul si unicul din Moldova, unde a invatat alti tineri sa memorizeze mai usor anumite lucruri. De exemplu, cum am putea tine minte lista de cumparaturi.

Cristina GHEICEANU, REPORTER PRO TV: "Am decis sa verificam cum functioneaza legile memoriei la Dionisie de aceea voi scrie 20 de cifre pe aceasta tabla. Ii vom acorda 3 minute sa le tina minte, iar apoi stand cu spatele la tabla va trebui sa ni le spuna."

Faptul ca si-a pus mereu mintea la incercare l-a ajutat sa-si implineasca un vis mai vechi - de a invata la universitatea americana Harvard fara sa plateasca. Acolo un an de studii ar costa aproximativ 70 de mii de dolari.

Dar sa nu credeti ca Dionisie nu a avut copilarie si s-a dedicat doar sportului mintii. Practica si alte sporturi, cum ar fi tenisul de masa sau fotbalul.

Nu refuza niciodata o invitatie a prietenilor, decat daca trebuie sa se pregateasca de vreo olimpiada. In rest, cand este acasa isi petrece timpul pe malul Nistrului, alaturi de fratele sau sau de prieteni.

Sursa: protv.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , studii , SUA , universitatea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
800 locuitori

Băneştii Noi este un sat din cadrul comunei Băneşti, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţă de 10 km de oraşul Teleneşti şi la 92 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 800 de oameni. Satul Băneştii Noi a fost menționat documentar în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.