10 septembrie 2015, 17:01 Personalități views 16455
Valeria Duca, cea care picteaza numele R. Moldova pe panzele de peste hotare (Video)
Foto: facebook.com/ducavaleria
10 septembrie 2015, 17:01 Personalități views 16455

Valeria Duca, cea care picteaza numele R. Moldova pe panzele de peste hotare (Video)

Culorile au inceput sa-i vorbeasca inca de cand era mica, asa ca s-a apucat sa le astearna pe hartie. Rezultatul i-a adus laude si aprecieri in intreaga lume, iar acum tablourile ei sunt cumparate cu bani grei. Va spunem astazi povestea Valeriei Duca, care, la doar 20 de ani, picteaza numele Republicii Moldova pe panzele de peste hotare. Daca esti bun, poti reusi chiar si intr-un sistem defect, acesta e motto-ul pictoritei.

"Este unul dintre cele mai iubite tablouri de toti, l-am pictat cand aveam 15 ani."

"Asta este bunelul meu."

"Asta este o colega de-a mea din Anglia."

"In ultima perioada imi plac portretele, sa descopar emotii pe fata oamenilor. Pictez pe cei din familie. Mi-ar placea sa-ti fac si tie un portret."

Intr-adevar, in doar 15 minute Valeria si-a incheiat lucrarea: un portret in creion.

Valeria DUCA, PICTORITA: "Pictura ia foarte multa energie de aceea mi-e greu sa pictez ore in sir. Pictez pana la 2 ore pe zi."

De cand se tine minte, a privit lumea cu alti ochi, asa ca de la 11 ani liniile si culorile au prins sens si viata, iar micuta Valeria a inceput sa le astearna pe hartie.

Valeria DUCA, PICTORITA: "Cand eram mica, desenam desene animate sau copiam toate desenele de pe felicitari si-mi reusea bine sa copii personaje."

Parintii au inteles inca de atunci ca fetita lor va ajunge om mare, asa ca Valeria a inceput sa ia ore de pictura in atelierul pictorului abstractionist Victor Ursu.

Valeria DUCA, PICTORITA: "Imi era foarte interesant sa pictez porterete si prima data cand am incercat, am fost surprinsa ca mi-a reusit".

Speranta STATE, REPORTER PRO TV: "Aici a inceput practic sa se coloreze tabloul vietii Valeriei Duca. La 13 ani tanara si-a inaugurat aici, in sala mica a Centrului Expozitional Constantin Brancusi prima expozitie cu aproape 60 de lucrari."

Valeria stie ce inseamna cuvantul "performanta" si era buna nu doar la pictura, ci si la taekwondo, mai ales ca de la 12 pana la 14 ani Valeria a fost campioana nationala la acest sport pe care-l practica de la 8 ani.

Valeria DUCA, PICTORITA: "Mi-aduc aminte, veneam de la scoala pe la ora 2, mancam ceva repede si mergeam la atelier, dupa aia de la 6 aveam antrenament in fiecare zi afara de duminica, cateodata nici nu reuseam sa mananc. Dar eu a trebuit sa renunt la un moment dat. Pe la 15 ani nu mai aveam timp sa particip la competitii."

Asa ca atunci Valeria a ales sa reprezinte Moldova doar la expozitiile de pictura.

Valeria DUCA, PICTORITA: "La 15 ani am avut ocazia sa particip la o expozitie extrem de mare in Elvetia, la care Moldova nu a mai fost reprezentata pana acum, era o doza mare de responsabilitate intreaga familie s-a mobilizat sa ma ajute."

Succesul n-a venit usor. La 17 ani, si-a luat inima in dinti si a plecat in Marea Britanie, singura, sa invete la o scoala de acolo, care ii oferise o bursa.

Valeria DUCA, PICTORITA: "Mi-a trebuit jumatate de an sa ma adaptez."

Au urmat concursuri, expozitii, evenimente, unul dupa altul. La 18 ani, numele Valeriei Duca a aparut pe BBC, dupa ce a luat la Chisinau, premiul Tineretului pentru Literaura si Arta.

Valeria DUCA, PICTORITA: "Mai mult conteaza realizarea, faptul ca ai aparut e un rezultat al realizarii, decat un rezultat in sine."

Iar anul trecut lucrarile i-au fost expuse intr-o faimoasa galerie din Londra.

SINCRON: Valeria DUCA, PICTORITA: "S-a organizat un concurs, care se organizeaza in fiecare de soc regala a pictorilor din Marea Britanie, printre care si o lucrare a mea, si noi am fost impreuna cu o delegatie de la scoala, galeria Pall Mall in centrul Londrei".

Totusi, cel mai mare succes ramane Bienala de la Venetia, la 15 ani.

Valeria DUCA, PICTORITA: "Cand eram in Venetia, organizam expozitia, la un moment dat a intrao femeie foarte simpla imbracata, la un moment dat am auzit sunet de plans, a fost foarte straniu, nu intelegeam, femeia a inceput sa vorbit cu noi, ea era din Moldova, plecase deja de 4 ani si nu putuse sa se intoarca acasa si vazuse 2 lucrari, unul e bunelul si o pictura abstracta si ii aduce aminte de acasa, mi-am dat seama ce emotii pot produce picturile."

Zilnic, Valeria isi gaseste linistea in pictura.

Valeria DUCA, PICTORITA: "Imi place pictura abstracta pt ca e o evadare, seara tarziu, de la 9 pana la 12, cu muzica, foarte multa muzica. Pictura abstracta iti ofera o descarcare de energie, traiesti cu emotia aceea, dupa pictura esti foarte obosit pentru ca dai totul din tine. S-a intamplat sa vrei sa renunti? Nu, parca nu. Ajung in atelier, deschid laptopul, pun muzica si intri imediat in alta lume, sunt singura cand pictez, esti rupt de lume, nici nu stiu la ce ma gandesc cand pictez."

Si nu degeaba spun artistii ca suferinta e impozitul natural pentru creatie.

Valeria DUCA, PICTORITA: "Cu cat mai puternica este emotia, cu atat m multa energie are tabloul. Cand ti-e dor de cineva, de casa, de un alt loc, cand ai ceva care iti lipseste, incerci sa gasesti in pictura. Cand esti extrem de fericit in mediul in care esti, foarte rar refuzi la fericirea persoanelor inconjuratoare pentru a te duce in atelier si a picta."

Din pacate, Valeria a trebuit sa plece intr-o alta tara, ca sa poata sa devina un nume in pictura. De ce in afara tarii e mai usor sa fii apreciat, e greu de spus. Mai ales ca moldovenii gandesc altfel.

Valeria DUCA, PICTORITA: "Se intampla cand le povestesc unor oameni ca studiez istoria artei la universitate, si urmatoarea intrebare e "da ce-ai sa faci mai departe?" Asta e de inteles, pt ca la noi istoria artei a inceput sa se predea 2-3 ani in urma si oamenii n-au idee de ce poti sa faci."

Asa ca Valeria vede in continuare o multime de posibilitati: galerii, muzee, case de licitatii, expozitii si, bineinteles, pictura.Daca muncesti si esti bun la ceea ce faci, poti reusi si in Moldova, iar pentru cei nu sunt de acord cu asta, Valeria are o replica.

Valeria DUCA, PICTORITA: "Din 1000 de artisti doar cativa vor fi geniali, din 100 de artisti e mai usor sa evidentiezi, cum sunt la noi."

Trist este ca moldovenii nu au invatat inca ce inseamna adevaratele valori.

Valeria DUCA, PICTORITA: "Cred ca la noi este un procent mic de oameni carora chiar le place, dar asta se naste nu din mediul nostru, ci din faptul ca au calatorit si au reusit sa vada, nu sa se prefaca ca le place, sau se duca la expozitie, pt ca e in voga, dar intr-adevar sa le placa, acest procentaj e foarte mic."

Oameni ca Valeria Duca ne invata ca poti reusi chiar intr-un sistem care incearca din rasputeri sa-ti demonstreze ca nu poti.

Valeria DUCA, PICTORITA: "Din pacate la noi nu prea se apreciaza arta, e un materialism ieftin, oamenii nu investesc in cultura, ea nu este o valorea, e normal ca se da mai multi bani pe haine si pe masini, decat se da pe un tablou care o sa tina intreaga viata pentru ca el nu este valoros pt ei, acolo in shcimb oamenii au masini simple, se imbraca simplu. In casa insa au tablouri care le aduc aminte de ceva, tablourile unui pictor pe care ei l-au cautat, istoriile astea pe care le au pe pereti ele sunt o valoare pt ei, emotionala, e mai greu de apreciat pentru ca ai nevoie de mai multe cunostinte".

Sursa: protv.md

Cuvinte cheie:

pictor , personalitati , moldovenii , arta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
207 locuitori

Stanislavca este un sat din cadrul comunei Lenin din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Rîbnița și la 114 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2002, populaţia localității constituia 207 oameni. Satul Stanislavca a fost înființat în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.