04 noiembrie 2015, 10:05 Personalități views 8420
„Au revoir, France” -  „Bună ziua, Moldova!” (Video)
04 noiembrie 2015, 10:05 Personalități views 8420

„Au revoir, France” - „Bună ziua, Moldova!” (Video)

А spus „Au revoir, France" pentru „Bună ziua, Moldova", iar de mai bine de 15 ani trăiește visul moldovenesc pe meleagurile noastre. Thierry Ernst este francezul care a venit în țară la noi pentru o cauză nobilă, iar de atunci continuă să „mute" Moldova din loc. Ajută copii din familii sărace, învață deținuți limba franceză, sunt doar câteva dntre ocupațiile de bază ale lui Thierry, aici în Moldova.

Thierry este francezul îndrăgostit de Moldova, care a lăsat orașul Lyon de dragul satului moldovenesc Horodiște.

Thierry ERNST

Este o expresie cunoscută în limba franceză care spune că țara Moldova, nu o poți doar vizita, trebuie să și trăiești aici. Îmi place pentru că sunt multe posibilități aici."

Francezul spune că este îndrăgostit nu doar de meleagurile noastre, dar și de bucătăria moldovenească.

Thierry ERNST

Eu am pregătit un mix dintre mămăligă și cașcaval tradițional francez, a fost foarte gustos. "

Thierry Ernst este căsătorit cu moldoveanca Tatiana. După câțiva ani, timp în care au locuit în Franța, s-au întors în Moldova pentru a oferi o a doua viață satului Horodiște prin proiectele pe care le promovează acolo.

Thierry ERNST

„Moldova este țară bogată cu oameni săraci. În sate sunt multe posibilități de dezvoltare, din acest motiv și îmi place să locuiesc aici. Înaninte de a mă muta aici veneam doar în vacanțe de 5-10 zile și tare mă întristam deoarece într-un termen atât de scurt nu prea puteam să fac multe lucruri. M-am mutat aici pentru a face mai multe."

Thierry adoră să-și petreacă timpul liber la țară. Francezul spune că natura și pământul roditor este darnic cu noi, de aceea chiar și-a cumpărat o bucată de pâmânt pe care îl îngrijește cu mâinie proprii.

Thierry ERNST

În acest weekend voi prepara dulceață din gutui. Recent, am făcut vin alb de casă din struguri muscat și sauvignon."

Moldova înseamnă nu doar sărăcie, Moldova nu însemană doar Chișinău, Moldova nu este doar ceea ce scrie presa intenrațională despre noi, spune Thierry.

Thierry ERNST

Când vin prietenii turișiti din Franța eu le arăt nu doar Chișinăul, dar îi duc și la țară. Moldova nu însemană doar Chișinău, sau doar sate. Moldova este o combinație dintre viața de la Chișinău și viața de la sat."

Thierry a adus un nou suflu satului Horodiște, o nouă speranță copiilor pe care îi ajută și un sprijin deținuților pe care îi învață să vorbească franceza. A ridicat o școală din ruine, și continuă să aducă zâmbete pe chipurile copiilor. Pentru a petrece timpul liber cât mai interesant în sat, soţii Ernst organizează, pe stâncile dintre Horodişte şi Ţipova, Festivalul de Muzică Franceză de mai mulți ani la rând.

Sursa: today.md

Cuvinte cheie:

Franta , sat , bucataria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
251 locuitori

Mihăilenii Noi este un sat din cadrul comunei Vasileuţi, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Rîșcani și la 186 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 251 de locuitori. Satul Mihăilenii Noi a fost înființat în anul 1920.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.