10 iunie 2016, 09:55 Personalități views 10055
10 iunie 2016, 09:55 Personalități views 10055

Astăzi Aurelia Roman va fi petrecută pe ultimul drum

Astăzi o vom petrece pe ultimul drum, pe cea care a fost Aurelia Roman (1933-2016), talentata pictoriță scenograf, care a stat la baza constituirii cinematografii moldovenești.

Împreună cu soțul său, Stanislav Bulgakov (1927-1988), cu care a muncit cot la cot din primii ani de la înființarea Studioului „Moldova-film" la peliculele talentaților regizori moldoveni Mihail Calic, Emil Loteanu, Valeriu Gagiu etc., reușind să ridice cultura cinematografiei naționale la nivel mondial în doar cîteva decenii. Privind astăzi peliculele nemuritoare: „Omul merge după soare", „Insula vulturilor", „Poienile roșii", „Ultimul haiduc" etc. ne dăm seama ce lucru mare a fost pe umerii pictorilor scenografi și cît de mare este aportul lor la reușita filmelor.

Aurelia Roman a fost un pictor talentat, un om cu literă mare, foarte muncitoare și perfecționistă. Practic toți regizorii atît cei consacrați, cît și începătorii își doreau să colaboreze cu ea. E mare păcat că efortul atîtor generații de a ne ridica nivelul de cultură și a dezvolta cinematografia e acum doar o poveste frumoasă a unei Epoci de Aur din cinematografia moldovenească și că odată cu trecerea în neființă a unor talente precum Aurelia Roman rămînem doar cu amintirile, fără să putem face să renască în Moldova această artă a frumosului – Cinematografia.

Portalul Moldovenii md. aduce sincere condoleanțe familiei îndurerate și îi îndeamnă pe toți să aprecieze oamenii talentați, oferindu-le suport, dar mai cu seamă să nu uite cine a adus cu adevărat faimă țării noastre, înscriind prin abnegație și talent pagini de aur în istoria țării noastre.

Cuvinte cheie:

moarte , personalitati , Cinematografie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
1830 locuitori

Hoginești este un sat și comună din raionul Călăraşi. Hoginești este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hoginești se află la distanţa de 36 km de orașul Călăraşi și la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1830 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.