04 februarie 2017, 17:30 Personalități views 10498
Umoristul Gheorghe Pîrlea a decedat
04 februarie 2017, 17:30 Personalități views 10498

Umoristul Gheorghe Pîrlea a decedat

Cunoscutul umorist Gheorghe Pîrlea a decedat în noaptea de vineri spre sîmbătă, la vîrsta de 72 de ani.

Conform surselor Independent.md, actorul a decedat noaptea trecută, din cauza problemelor de sănătate.

După ce a colindat satele Moldovei, a adus zîmbete pe buzele a mii de oameni, a ridicat săli în picioare chiar şi la 70 de ani, maestrul s-a stins din viață.

Pentru cei care vor sa-i aducă un ultim omagiu actorului, sicriul va fi depus la Teatrul „Luceafărul", luni, 6 februarie, între orele 10.00 și 12.00.

Gheorghe Pîrlea s-a născut la data de 6 mai 1944, în satul Vărăncău (raionul Soroca), de pe malul Nistrului, în familia lui Sofronie și a Eufrosinei Pîrlea. Tatăl său era brigadier silvic, iar mama sa croitoreasă. După primii șapte ani de școală în satul natal, își continuă studiile la Școala medie nr.1 din orașul Soroca și apoi la Școala de muzică din același oraș, unde studiază pianul. Urmează un an de studii la Școala de culturalizare din Soroca, unde învață arta dramatică în clasa profesoarei Sofia Vorobiova, actriță din Sankt Petersburg, profesoară de canto fiindu-i Maria Bieșu, iar de vorbire scenică – Vera Mereuță.

Participă la o selecție organizată de către Teatrul „Luceafărul" din Chișinău, proaspăt înființat și este ales să facă parte din trupa noului teatru, de către comisia formată din actorii Dumitru Caraciobanu, Ion Ungureanu și alții. Debutează în spectacolul „Două culori". Joacă alături de maeștrii Dumitru Caraciobanu, Ecaterina Malcoci, Valentina Izbeșciuc ș.a., în spectacolele montate de Ion Ungureanu, Ion Sandri Șcurea și Ilie Todorov.

După trei ani de actorie, se înscrie în anul 1964 la Institutul Teatral „Anatoli Lunacearski" din Moscova. În anul 1967, revine la Chișinău și este inclus imediat în spectacolul În căutarea surîsului. A interpretat roluri de comedie și dramatice dintre care menționăm Andrei din spectacolul Trei surori de Anton Cehov, Răducanu în Nota zero la purtare de O. Stoenescu și V. Sava ș.a. A îndeplinit funcțiile de șef de trupă și director-adjunct, iar în 1989 a devenit primul director al Teatrului "Luceafărul" din Chișinău, ales în mod democratic de către întregul colectiv. A îndeplinit această ulimă funcție timp de 5 ani și jumătate. În această calitate, el a organizat primul turneu în România (Iași, Bacău și Botoșani). Gheorghe Pîrlea a lucrat la acest teatru pînă la pensionarea sa.

După pensionarea sa, Gheorghe Pîrlea a format un cuplu umoristic cu actorul Gheorghe Urschi, jucînd în mai multe spectacole împreună cu acesta. De mai mulți ani artistul suferă de diabet zaharat. Din această cauză în 2015 a suferit o intervenție chirurgicală în urma căreia i-a fost amputat un picior.

Gheorghe Pîrlea este căsătorit cu Anastasia și are o fiică și un fecior.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

actori , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populaţia:
8 locuitori

Nistreni este un sat din cadrul comunei Lalova, raionul Rezina. Satul Nistreni este situat la o distanță de 45 km de oraşul Rezina şi la 101 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 8 oameni. Satul Nistreni a fost întemeiat în anii 60 ai secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.