21 iunie 2013, 15:13 Personalități views 11641
21 iunie 2013, 15:13 Personalități views 11641

Memoria Părintelui Justin Pîrvu evocată în media ortodoxă rusă


Foto: pravoslavie.ru

Memoria Părintelui Justin Pîrvu, stareţ al Mănăstirii Petru Vodă din judeţul Neamţ, care a încetat din viaţă duminică seara, la vîrsta de 94 de ani, este evocată pe mai multe site-uri ortodoxe ruse, care subliniază personalitatea marelui duhovnic român, anii de suferinţă petrecuţi în temniţele comuniste şi misiunea sa în această lume.

'S-a stins din viaţă unul din cei mai vestiţi duhovnici români, arhimandritul Justin Pîrvu', scrie pravoslavie.ru. La 16 iunie 2013, la ora 22,40, după mai multe săptămîni de suferinţă şi o boală chinuitoare care s-a acutizat în ultimele ore ale vieţii sale, arhimandritul Justin Pîrvu, unul din cei mai vestiţi duhovnici români, foarte iubit şi venerat în toată România, a plecat la Domnul', informează pravoslavie.ru. Site-ul scrie în continuare pe larg despre viata Părintelui, inclusiv despre cei 17 ani petrecuţi în temniţele comuniste.

'În 1948 a fost arestat de către puterea comunistă şi condamnat la 12 ani de temniţă pe motive politice, pedeapsa pe care a ispăşit-o în închisori cu regimuri dure de detenţie - Suceava, Văcăreşti, Jilava, Gherla, Periprava, Aiud. În 1960, cînd termenul de detenţie se încheia, Părintele Justin a mai primit încă patru ani de temniţă pentru că nu s-a lepădat de credinţă. În 1964 este eliberat şi este nevoit să lucreze ca muncitor forestier. În 1966, Părintele Justin a fost primit în Mănăstirea Secu, iar după opt ani este mutat la Mănăstirea Bistriţa cu interdicţia de a părăsi zidurile mănăstirii', aminteşte publicaţia online.

După căderea regimului comunist, adaugă pravoslavie.ru, părintele a întemeiat pe meleagurile unde s-a născut Mănăstirea de la Petru Vodă închinată martirilor români care au suferit în temniţele comuniste. Nu departe de aceasta mănăstire, Părintele Justin a ridicat şi un schit de maici, un centru de plasament pentru copii, un spital şi un azil pentru bătrîni. În 2003, a înfiinţat revista 'Glasul Monahilor', iar în 2008 cu binecuvîntarea sa şi-a început apariţia revista 'Atitudini'. Părintele Justin a condus de asemenea viaţa duhovnicească a cîtorva schituri. El a fost foarte iubit şi venerat în toată România, subliniază sursa citată.

Foma.ru scrie, la rîndul său, că ' S-a stins din viaţă vestitul duhovnic român arhimandritul Justin Pîrvu'. Publicaţia oferă în continuare date biografice ale Părintelui alături de o fotografie a sa, subliniind că duhovnicul de la Mănăstirea Petru Vodă 'a fost iubit şi respectat de toţi credincioşii ortodocşi ai României'.

Şi newsru.com dedică un spaţiu larg memoriei Părintelui Justin Parvu, 'unul din cei mai cunoscuţi duhovnici ai României'. Duminica trecută, după o suferinţă de mai multe săptămîni şi un chin care s-a acutizat în ultimele ore ale vieţii sale, Părintele arhimandrit Justin Pîrvu, unul din cei mai cunoscuţi duhovnici români, iubit în toată România, a încetat din viaţă.

Pravoslavie.ru publică şi mai multe învăţături ale Părintelui Justin Pîrvu, precum:

Mai presus de toate virtuţile este dreapta socoteală',

'Să nu mustri pe nimeni pentru greşeala lui, ci să te consideri răspunzător pentru toate, chiar şi pentru greşeala aproapelui',

'Mai bine sa fii dispreţuit decît să dispreţuieşti pe altul. Mai bine sa fii nedreptăţit, decît să nedreptăţeşti'

'Dacă iubeşti blîndeţea, vei avea pace în sufletul tău, iar dacă te vei învrednici să dobîndeşti pacea te vei bucura în orice încercare'

'Aminteşte-ţi că şi tu ai trup de ţărînă şi fă binele tuturor, fără deosebire'.

 

Sursa: pravoslavie.ru

Cuvinte cheie:

religie , manastire , Romania

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
1945 locuitori

Căzăneşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Căzăneşti, Vadul-Leca și Vadul-Leca Nou. Localitatea este situată la distanța de 40 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1945 de oameni. Satul Căzănești a fost menționat documentar în anul 1617.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.