19 ianuarie 2024, 17:30 Personalități views 1171
Dirijorul Nicolae Dohotaru, la cea de-a 65-a aniversare
19 ianuarie 2024, 17:30 Personalități views 1171

Dirijorul Nicolae Dohotaru, la cea de-a 65-a aniversare

Maestrul Nicolae Dohotaru, director general Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Artist al Poporului, împlinește astăzi 65 de ani.

Dirijorul deține titlul de Artist al Poporului din 2011, de maestru în artă (1994), precum și cel de Cavaler al ordinului „Gloria Muncii”.

Nicolae Dohotaru și-a făcut studiile de licență la Conservatorul de Stat „G.Musicescu” din Chișinău și cele de masterat - la Institutul Culturii în Moscova, specialitatea Dirijat orchestră.

Între anii 1990 – 1998 a fost dirijor la Teatrul Naţional de Operă şi Balet, ulterior a deținut funcția de director artistic al instituției. Din anul 2017 pînă în prezent este director artistic și dirijor al TNOB "Maria Bieșu".

Nicolae Dohotaru a efectuat turnee în Elveția, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Qatar, România, Rusia, Spania, Thailanda, Ucraina ș.a. A colaborat cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale "S. Lunchevici", teatrele de operă din Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Constanța (România), cu Teatrul de Operă și Balet din Odesa (Ucraina) și Compania „Opera and Ballet International” din Marea Britanie.

S-a născut în 1959, în satul Țîplești, raionul Sîngerei.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

dirijor , Nicolae Dohotaru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1759
Populația:
1619 locuitori

Cruzeşti este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ceroborta și Cruzeşti. Localitatea se află la distanța de 7 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1619 oameni. Satul Cruzești a fost menționat documentar în anul 1759.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.