30 ianuarie 2024, 15:00 Personalități views 1209
Un tînăr din Soroca a reușit să obțină un succes remarcabil în domeniul inovației medicale
30 ianuarie 2024, 15:00 Personalități views 1209

Un tînăr din Soroca a reușit să obțină un succes remarcabil în domeniul inovației medicale

Robert Gatman, un tînăr în vîrstă de 20 de ani din raionul Soroca, împreună cu colegii de la Facultatea de Bioinginerie Medicală a Universității de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din Iași au reușit să obțină un succes remarcabil în domeniul inovației medicale.

Tinerii au creat o inimă artificială care promite să revoluționeze tratamentul afecțiunilor cardiovasculare, notează Noi.md cu referire la moldova1.

Cu tehnologii de ultimă generație și pasiune pentru bioinginerie, studenții au reușit să dezvolte un prototip de inimă artificială care imită funcționalitatea și performanța unei inimi umane.

„Inima se bazează pe un principiu simplu, este un fel de pompă care pompează sîngele continuu în organismul uman. Inima artificială se va pune pacienților care au insuficiență cardiacă avansată, care nu pot beneficia de un transplant, astfel, dispozitivul nostru se va pune în locul ventriculelor, va fi un flux continuu de sînge, iar pacientul practic nu va avea puls. Inima artificială Mavis, poate fi încărcată printr-un sistem wireless”, spune Gatman Robert, student la Facultatea de Bioinginerie Medicală, UMF Iași.

Liderul echipei de cercetători Robert Gatman speră ca, în următorii 10 ani, inima artificială să fie disponibilă pe piață pentru toți cei care au nevoie de această soluție inovatoare.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Robert Gatman , Soroca , succes , inovatii , medicina

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1864
Populația:
3111 locuitori

Satul Costuleni este un sat și comună din raionul Ungheni. Costuleni este unicul sat din comuna cu același nume. Este amplasat la o distanţă de 18 km de oraşul Ungheni şi la circa 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3111 oameni. Satul Costuleni a fost întemeiat în anul 1864.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.