Mergi spre compartimentul: Muzica
10 iunie 2018, 13:45 Muzica views 12452
Istoria rockului moldovenesc: cînd au început “să plîngă” chitarele (Foto, Video)
10 iunie 2018, 13:45 Muzica views 12452

Istoria rockului moldovenesc: cînd au început “să plîngă” chitarele (Foto, Video)

Atunci cînd pe data de 12 aprilie 1954, faimosul muzician american Bill Haley a lansat melodia "Rock Around the Clock", lumea a luat cunoștință pentru prima data de rock'n'roll.

În țara noastră, muzica rock a venit mai tîrziu, aproximativ la mijlocul anilor '60 începutul anilor '70, ca deja în anii '80 și '90, să cunoască o evoluție rapidă, prin intermediul numeroaselor colective muzicale.

"Noroc, rock!"

Astfel, pionieri ai rockului moldovenesc pot fi numiți cu certitudine celebrii membri ai formaţiei "Noroc", care s-a fost format în anul 1965 sub conducerea lui Mihai Dolgan. În anul 1970 AVI "Noroc" a participat la Festivalul "Bratislavskaia Lira", care s-a desfăşurat în Cehoslovacia. Evoluţia lor a fost una de succes, ca apoi să devină primii rockeri moldoveni, care au avut numeroase turnee. Unul dintre hiturile formaţiei "Noroc" este piesa "De ce plîng chitarele", care a fost mai tîrziu remixată de formaţii rock mai tinere din Moldova, precum şi de alţi cîntăreţi de estradă.

Din păcate, în anul 1973 formaţia „Noroc“ a încetat să mai existe, responsabili ai Ministerului Culturii al URSS au considerat că muzica interpretată de ansamblul din Moldova este lipsită de patriotism, că aceasta imită cultura occidentală și se răsfrînge negativ asupra educației tinerilor. Conducerii țării, de asemenea, nu-i plăcea faptul, cum se comporta la concertele formaţiei „Noroc“ publicul: flutura din mîini, fluiera, cînta, adică făcea la fel ca publicul la concertele din Occident. În URSS însă un asemenea comportament nu era acceptat. Despre acest lucru şi-a amintit și Vladimir Presniakov, cunoscutul membru al formaţiei "Samoţvetî", dar și unul dintre membrii grupului "Noroc". Apropo, V. Presniakov a participat la aranjamentele cîntecelor colectivului moldovenesc și a cîntat, de asemenea, la saxofon și clarinet.

Tineretul, underground-ul și postexotica

În anii '80, în țara noastră au început să apară trupe rock underground (clandestine) pentru tineret. Unul dintre aceste grupuri a fost - "Stupeni", care a fost redenumit mai tîrziu în “Modest”. Lider al acestuia rămîne și pînă în ziua de astăzi Vladimir Capşa. Muzica formaţiei "Modest" se distingea printr-un sunet special, iar atuul lor principal era că muzicienii nu foloseau, practic, instrumentele cu clape, adăugînd în schimbul acestora instrumente cu coarde.

De remarcat faptul că în anul 1986 formaţia "Modest" a primit premiul Festivalului Rock de la Leningrad, iar trei ani mai tîrziu a luat parte la Festivalul Rock de la Berlin. În prezent, muzicienii "Modest" trăiesc în Germania și continuă să cînte, fapt care, desigur, nu poate decît să-i bucure pe fani.

Una dintre vechile formații rock din Moldova, care nu are, practic, analoage în întreaga lume, este - „O'Chad”. Iată cum îşi caracterizează membrii formaţiei propriul colectiv: "Orchestră postexotică a dansului, care pleacă peste graniţă, cu schimbarea preliminară a nivelurilor de veridicitate în baza principiului O'CHAD". Lider al formaţiei este Serghei Bucur.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

muzica , rock , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1793
Populația:
4389 locuitori

Sadaclia este un sat şi comună din raionul Basarabeasca. Sadaclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 17 km de orașul Basarabeasca și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4389 de oameni. Satul Sadaclia a fost menționat documentar în anul 1793.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.