Mergi spre compartimentul: Muzica
28 aprilie 2020, 11:00 Muzica views 3009
În Rusia a avut loc un concert de cîntece romantice, scrise de moldoveanca Liubovi Gruzinova (Video)
28 aprilie 2020, 11:00 Muzica views 3009

În Rusia a avut loc un concert de cîntece romantice, scrise de moldoveanca Liubovi Gruzinova (Video)

Pe canalul youtube a apărut înregistrarea concertului muzical romantic ”Legendele dragostei” (”Легенды о любви”), care a avut loc în Rusia, scris în diferite perioade de moldoveanca Liubovi Gruzinova, transmite Noi.md.

Programul concertului a avut loc în Odințovo înainte de pandemia de coronavirus, de aceea sala a arhiplină. În special, orchestra simfonică-de estradă al Centrului de dezvoltare a culturii din Odințovo, sub bagheta maestrului Andrei Balin, a interpretat lucrările laureatei concursului internațional de compozitori de romanțe, laureatei concursurilor internaționale de pian, poetei și compozitoarei Liubovi Gruzinova, care este originară din Moldova.

Pianistă profesionistă, compozitoare, laureată a concursurilor internaționale în Italia și republica Cehă, laureată a primului concurs de compozitori de romanțe, poetă, dramaturga Liubovi Gruzinova este autoarea mai multor albume de muzică, a unei serii de cărți, inclusiv o colecție de poezii "Miraje", piesa sa "Paradis" (”Рай”) a fost tradusă în limba letonă și jucată pe scena Teatrului de Stat Dramatic din orașului Liepaja.

În cadrul concertului de muzică romantică "Legendele iubirii" de pe scena Centrului Cultural-sportiv "Мечта" din Odințovo a răsunat o muzică diversă și de diferite genuri. Orchestra de estradă-simfonică, condusă de Andrei Balin, și-a demonstrat în mod tradițional arta performantă. Compozițiile interpretate de muzicieni instrumentiști au fost atît de luminoase, imaginative și vii, încît au permis vocaliștilor să descopere întreaga esență a intenției compozitoarei și poetei.

Au răsunat tango, romanță, vals. Partiturile solo, însoțite de orchestră, au fost interpretate talentat de virtuoșii muzicieni: Serghei Kornîșev (acordeon), Artem Tretiakov (pian), Alexandr Sivaev (vioară).

Este de remarcat faptul că programul concertului a descoperit noi nume pentru publicul din Odințovo - pentru prima dată pe scenă a ieșit deținătorul titlului "Vocea de aur a Turciei", finalistul proiectului Golos și cîștigătorul "Minutei de Glorie” din Turcia - Corai Polat. Și în această seară, piesa "Parlato" a răsunat pentru prima dată în italiană.

Izbitoare și de neuitat a fost evoluția muzicianului Aram Avedikean, care a interpretat o compoziție la flaut. Laureat al festivalurilor internaționale, semifinalist al concursului "Минута Славы" în genul muzical de la Moscova, rezident al emisiunii vocale "Голос" a interpretat compoziția "Nostalgia", fermecînd prin melodicitatea acestui instrument autentic.

A fost plăcută întîlnirea și cu soliștii preferați ai orchestrei estradă-simfonice - Nica Lazarenko și Vladimir Avtomonov.

Romanța "Песня последней встречи", scrisă de Liubovi Gruzinova pe versurile Annei Ahmatova, Nika a interpretat inspirat și foarte senzual, astfel încît simțeai un tremur de la empatia eroinei.

Spectatorii au oferit ovații furtunoase motivelor celtice interpretate de Nika, care i-a transferat pe toți în ținuturile nordice la o fată care tînjește după cavalerul său.

O altă premieră răsunătoare a serii a fost Aria Evei, interpretată de Nika Lazarenko de la Opera Rock "Rai", care a avut drept bază piesa cu același nume a lui Liubovi Gruzinova. Aceasta este o premieră, deoarece lucrarea se află în lucru, dar arii individuale sînt deja scrise. Și una dintre ele, aria Evei, a răsunat pentru prima dată la acest concert.

Publicul a întîmpinat cu încîntare un număr deosebit- "Samba Rusă", interpretat de duetul "Времена". Compoziția este remarcabilă prin faptul că textul cîntecului popular rusesc a fost scris Liubovi Gruzinova, transformîndu-l prin interpretarea orchestrei și ritmuri africane! Evoluarea a impresionat nu numai prin textul autentic, ci și prin modul organic în care a sunat împreună cu motivele africane instrumentale!

La finele concertului, interpreții au primit flori, ovații și aplauze furtunoase. A cîta oară orchestra condusă de Andrei Balin a oferit locuitorilor regiunii Odințov și oaspeților orașului o întîlnire cu frumosul, înălțînd arta deasupra vieții cotidiene.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Liubovi Gruzinova , muzica , concert

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1517 locuitori

Terebna este un sat şi comună din raionul Edineţ. Terebna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanță de 18 km de oraşul Edineţ, la 14 km de stația de cale ferată Brătușeni și la  220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1517 oameni. Prima mențiune documentară a Terebnei datează din 17 aprilie 1429, fiind pomenită în actul de danie  a satelor Zubricăuți și Ivancăuți către Radu grămătic.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.