14 decembrie 2013, 10:30 Caleidoscop views 9071
14 decembrie 2013, 10:30 Caleidoscop views 9071

Universul este o hologramă uriaşă?


Foto: gandul.info

Cercetătorii japonezi au descoperit noi dovezi care susţin teoria că Universul ar fi o uriaşă hologramă, scrie Huffington Post.

Yoshifumi Hyakutake, de la Universitatea Ibaraki din Japonia, a reuşit să demonstreze că, din punct de vedere matematic, spaţiul în care trăim reprezintă proiecţia unui univers de dimensiuni reduse.

„Ideea este similară cu cea a unei holograme obişnuite, care este codificată într-un plan bidimensional, apoi transpusă într-un plan tridimensional. Similar, întreg Universul ar putea fi codificat bidimensional, apoi transpus într-un plan tridimensional”, susţine şi omul de ştiinţă Kostas Skenderis.

Practic, cercetătorii spun că, în timp ce codificarea poate fi microscopică, reprezentarea sa, adică ceea ce numim noi Univers astăzi, poate fi infinit. Cu toate acestea, specialiştii recunosc că nu ştiu încă metoda prin care se produce transpunerea din planul 2D în cel 3D.

Teoria Universului ca hologramă, enunţată prima dată în 1997 de fizicianul Juan Maldacena, porneşte de la teoria corzilor (stringuri), despre care se crede că ar pluti în spaţiu-timp şi că, atunci cînd ar interacţiona, ar da naştere particulelor elementare, tipul interacţiunii stabilind tipul particulei. La fel cum o hologramă e formată din dungi fine înregistrate pe o placă, la fel Universul ar fi o proiecţie a acestor corzi.

Specialiştii japonezi au reuşit, pentru prima dată în istorie, să calculeze energia internă a cosmosului inferior, dar şi energia unei găuri negre. Astfel, au ajuns la concluzia că orice gaură neagră poate conţine un univers care, prin intermediul unei energii uriaşe, ar ajunge să fie proiectat la dimensiuni foarte mari.

Practic, în fiecare gaură neagră s-ar afla un Univers, iar Universul cunoscut nouă ar fi doar proiecţia energiei din interiorul unei găuri negre.

Sursa: gandul.info

Cuvinte cheie:

Univers , descoperire , cosmos

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1621
Populația:
1866 locuitori

Zberoaia este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Zberoaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Nisporeni și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1866 de oameni. Satul Zberoaia a fost menționat documentar în anul 1621.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.