20 ianuarie 2014, 11:33 Caleidoscop views 11077
De ce zboară păsările în stoluri în formă de V (VIDEO)
Foto: gandul.info
20 ianuarie 2014, 11:33 Caleidoscop views 11077

De ce zboară păsările în stoluri în formă de V (VIDEO)

Revista Nature publică un articol care răspunde la o întrebare pe care toţi ne-am pus-o la un moment dat: de ce zboară păsările în formaţii similare literei V?

Nature scrie că această formă ajută păsările să economisească energie, făcînd zborul mai uşor, un efect similar fiind întîlnit şi la sportivii care aleargă sau merg cu bicicleta în pluton.

De altfel, urmărind un stol de ibişi chei, specie pe cale de dispariţie, cercetătorii au ajuns la concluzia că, într-o formaţie în V, dacă toate păsările reuşesc să se sincronizeze, atunci fiecare dintre ele exploatează curentul de aer format de aripile păsării din faţă.

Nature scrie că păsările au nevoie să îşi reducă efortul în timpul zborului, deoarece ritmul lor cardiac atinge 400 de bătăi pe minut, mai mult decît dublul pulsului oamenilor cînd aleargă (180).

În plus, un alt avantaj al zborului în formaţie în V este faptul că în vîrful V-ului stă pasărea cea mai experimentată, care ştie cel mai bine drumul.

Sursa: gandul.info

Cuvinte cheie:

pasari , natura , video

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1765
Populația:
964 locuitori

Codreni este un sat din cadrul comunei Vălcineţ, raionul Ocniţa. Satul Codreni este situat la o distanță de 32 km de orașul Ocniţa şi la 192 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 964 de oameni. Satul Codreni este menționat documentar în anul 1765.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.