03 martie 2014, 10:49 Caleidoscop views 10568
Interzicerea ardeziei va ucide o treime din PIB-ul Moldovei
Foto: jurnal.md
03 martie 2014, 10:49 Caleidoscop views 10568

Interzicerea ardeziei va ucide o treime din PIB-ul Moldovei

Între Rusia şi UE se încinge lupta pentru acapararea spaţiului economic al fostei URSS. Printe teritoriile disputate se află şi Moldova. 

Arma europenilor sînt regulamentele tehnice. Rusia joacă pe dependenţa fostelor republici sovietice de economia ei. Şi se pare că ea este provocată să aplice, în viitorul apropiat, una dintre cele mai dure lovituri  asupra economiei Moldovei. Lovitura ar putea fi răspunsul la iniţiativa autorităţilor moldovene de a interzice utilizarea ardeziei, fapt cerut de UE. Există toate motivele să credem că Rusia intenţionează să interzică transferurile băneşti în Moldova. Amintim că în Europa se duce o luptă activă împotriva azbestului, care este utilizat la fabricarea ardeziei. Această luptă are mai multe aspecte. Adică, vecinii noşti din Occident insistă asupra pericolului azbestului şi cer interzicerea lui. Totodată, azbestul nu este omogen. În construcţii, tradiţional erau utilizate două tipuri: amfibol şi crizotil. Doar în anul 1960, specialiştii au început să se gîndească la deosebirile dintre aceste două versiuni ale mineralului. Şi s-a constatat că particulele de amfibol practic, nu sînt eliminate din plămîni, odată ce au nimerit acolo, provocînd maladii fatale. Crizotilul însă, avînd o altă structură, este eliminat din plămîni în cîteva zile şi de aceea este inofensiv, fapt recunoscut de mai multe organizaţii notorii.  

Între timp, în Europa a fost utilizat, în mare parte, amfibolul. Şi este foarte logic că, la finele secolului trecut, pe continent a început lupta cu azbestul – materialele ce conţin azbest au început a fi înlocuite peste tot cu altele mai puţin periculoase. Iar intenţia de a interzice azbestul pe teritoriul fostei URSS arată cel puţin absurd, deoarece aici în construcţii era utilizat şi se utilizează exclusiv azbestul de crizotil. Însă aşa este genul războaielor economice. Ascunzîndu-se în spatele intenţiilor nobile, europenii cer interzicerea ardeziei, fapt ce va prejudicia Rusia, care este cel mai mare producător de crizotil.

Împotrivia europenilor luptă deputaţii din Duma de Stat a Rusiei. Reprezentanţii puterii legislative din FR propun interzicerea transferurilor băneşti către un şir de tate din CSI, care sînt sursele forţei de muncă pentru Rusia. Potrivit deputaţilor, acest fapt s-ar putea înscrie în lupta cu migraţia ilegală. Printre aceste ţări se află şi Moldova. Iniţiativa însă este contestabilă. În primul rînd, ţara noastră primeşte anual circa 1,5 mild. dolari SUA din transferurile băneşti – o sumă infimă pentru Rusia. În al doilea rînd, această sumă este cu mult mai modestă decît volumul de bani transferat de exemplu, în Ucraina sau Tadjikistan.

Vicespicherul Dumei de Stat, Igor Lebedev deja a declarat în acest sens: „Noi am expediat această propunere în adrea preşedintelui guvernului Medvedev şi sperăm că va fi o decizie pozitivă”.

Este clar că logica economică a acestei iniţiative lipseşte. Din simplul motiv că înşişi ruşii anual transferă peste hotare 400 mild. dolari. Însă dacă ne amintim că transferurile din Rusia constituie 30 la sută din PIB-ul Moldovei, atunci apare întrebarea: face oare să renunţăm la ardezie?

 

Ion Gherghi 

Cuvinte cheie:

economie , construcție , lege

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
2431 locuitori

Ţibirica este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Ţibirica este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Călărași și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2431 de oameni. Satul Țibirica a fost menționat documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.