22 martie 2015, 11:41 Caleidoscop views 12070
Din cauza schimbărilor climei către 2050 vor dispărea multe produse
Foto: tavernadorului.ro
22 martie 2015, 11:41 Caleidoscop views 12070

Din cauza schimbărilor climei către 2050 vor dispărea multe produse

Schimbările climatice, fenomenele meteo extreme, dăunătorii tot mai rezistenți ne vor influența în următoarele decenii preferințele culinare. Unele dintre alimentele și băuturile preferate sînt pe lista celor afectate și vor deveni în curînd o raritate.

Industria ciocolatei se topește, si nu in sensul bun al expresiei. Jumatate din productia mondiala de ciocolata este facuta din cacao produsa de micii fermieri in Ghana si Coasta de Fildeș. Temperaturile medii anuale din aceste țări sînt în continuă creștere, iar acest lucru poate fi catrastrofal pentru sensibilul arbore de cafea. Asta înseamnă producție mai mică și prețuri mai mari.

Producatorii incearca de ceva timp sa gaseasca solutii mai bune pentru irigarea plantatiilor de cacao si cauta si unele varietati ale arborelui rezistente la caldura.

Cafeaua de dimineata va deveni un lux pînă la sfîrsitul acestui secol, ne avertizeaza oamenii de știință. În cel mai optimist scenariu, peste o treime din plantațiile de cafea Arabica (ce reprezinta 70% din cafeaua consumată la nivel mondial) ar putea dispărea pînă în 2080. De vina este tot încălzirea globală care pune in pericol arborele de cafea.

“Are balta pește!”, s-ar putea să rămînă doar o expresie pentru consolare, pentru că oceanele, mările, lacurile și rîurile nu prea mai au pești pentru o populatie din ce în ce mai mare și mai flămîndă.  

Octoberfest are toate șansele să dispară de pe harta evenimentelor mondiale. Seceta își pune amprenta și în Germania asupra culturilor si producției de hamei. Pentru prima dată în ultimele 2 decenii, producția de bere a Germaniei a scăzut cu 100 de milioane de hectolitri in 2011.

Sursa: www.foodstory.ro

Cuvinte cheie:

clima , alimentatie , viitor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
2791 locuitori

Suruceni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Suruceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Ialoveni și la 25 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2791 de oameni. Satul Suruceni a fost menționat documentar în anul 1528.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.