15 iulie 2014, 15:04 Caleidoscop views 8645
Experții: UE este pentru o dezmembrare europeană?
Foto: europakarte.org
15 iulie 2014, 15:04 Caleidoscop views 8645

Experții: UE este pentru o dezmembrare europeană?

În timp ce separatismul și conflictele armate zguduie Orientul Mijlociu, a rămas în umbră faptul că pericolul dezmembrării statelor amenință și Europa de Vest.

Ideile globalizării și multiculturalismului, care erau promovate activ în Europa de la sfîrșitul anilor 90 ai secolului trecut, nu puteau să nu provoace o reacție de răspuns. Tentativele conducerii comunității europene de a crea o societate universală au dus doar la agravarea identității naționale în unele regiuni ale Lumii Vechi. Însă, această situație poate fi în avantajul UE. Bruxellesului îi este mult mai comod să conducă o Europă formată din state mici și medii concentrate în jurul unui centru de forță, consideră politologul Pavel Sviatenkov.

„De acest lucru sunt interesați și reprezentanții țărilor mari din UE, precum Germania și Franța. A te certa cu Spania sau cu Italia este mult mai greu cu toate că aceste țări sunt mai slabe decît liderii UE. Iar să te cerți condiționat cu Italia de Nord sau cu Țara Bascilor nu este nici o problemă. Asemenea state mici pot fi obligate întotdeauna să accepte voința liderilor UE. În faptul că separatismul începe să se dezvolte în asemenea state din UE precum Marea Britanie, Spania și parțial Italia, însă nu afectează Franța și Germania coincid o serie de interese".

Cel mai ilustrativ în acest sens trebuie să devină referendumul din luna septembrie privind independența Scoției, spun experții. Dacă în urma votării va fi aleasă varianta ieșirii din Marea Britanie, atunci echilibrul de forțe obișnuit din Europa se va schimba foarte mult, este convins Pavel Sviatenkov.

„Scoția independentă se va orienta spre liderii UE –Franța și Germania. În cazul de față poate avea loc o slăbire puternică a Marii Britanii, se va da o lovitură prestigiului ei și va deveni clar că britanicii nu mai controlează nici măcar insula lor".

Lucrurile nu stau mai bine nici în Europa continentală. Dorința bascilor de a obține independența poate duce la destabilizarea Spaniei. Problemele Spaniei nu se rezumă numai la basci. Încă o durere de cap a Madridului este Catalonia, care intenționează să devină independentă. Dacă se va întîmpla acest lucru, atunci Spania se va destrăma în cîteva state mici cu probabilitatea unei dezmembrări viitoare.

Sursa: romanian.ruvr.ru

Cuvinte cheie:

criza , UE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
253 locuitori

Tăura Nouă este un sat din cadrul comunei Tăura Veche, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Sîngerei și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 253 de oameni. Satul Tăura Nouă a fost întemeiat în anul 1912.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.