09 martie 2015, 15:36 Caleidoscop views 9323
Moldoveanca care luptă pe continentul African
09 martie 2015, 15:36 Caleidoscop views 9323

Moldoveanca care luptă pe continentul African

Unii le dăruiesc astăzi femeilor flori şi cadouri, iar o moldoveancă împarte în această zi pace şi zâmbete. Ce-i drept departe de casă şi în condiţii mai puţin obişnuite.

Olga Scripovscaia este observator ONU pe continentul african, fiind detaşată într-o misiune de pacificare. Femeia spune că le dăruie localnicelor panglici tricolore şi puţin din optimismul ei.

Coasta de Fildeş este o fostă colonie franceză, zguduită în ultimul deceniu de două războaie civile, ultimul încheiat în 2011. Organizaţia Naţiunilor Unite a detaşat în regiune observatori militari, care au misiunea de a monitoriza respectarea acordului de pace, semnat de guvernul Coastei de Fildeş. Printre pacificatorii ONU, acolo se află şi moldoveanca Olga Scripovscaia.

Olga Scripovscaia are 45 de ani, iar jumătate dintre aceştia i-a dedicat armatei. În locul unei meserii mai feminine, a ales armele, uniforma şi un regim mult mai strict, cu ore de nesomn, oboseală şi viaţă de cazarmă.

Acum, femeia militar se află deja la cea de-a doua misiune de pacificare. Ea conduce cu 7 echipe de observatori militari, veniţi din diferite colţuri ale lumii.

Doamna locotenent-colonel spune că munca umanitară, pe care o face în Africa, o ajută să mai uite de dorul de casă. Aflată într-o ţară care a trecut prin două războaie civile şi împânzită de rebeli, moldoveanca spune că nu uită de sărbători.

De fiecare dată, de 8 martie încearcă să le aducă zâmbetul pe buze localnicelor, care, spune ea, sunt mai nefericite decât femeile din Republica Moldova.

Olga Scripovscaia a fost detaşată în Africa acum un an şi urmează să revină la sfârşitul lunii acasă, unde o aşteaptă fiica de 24 de ani şi un nepoţel.

Sursa: www.prime.md

Cuvinte cheie:

Africa , ONU , moldovenii

Comentarii

 (1)
  • #1 stah Răspunde Citează selecţia
    Судя по фото госпожа подполковник очень загорела :-)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
4465 locuitori

Mihăileni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Mihăileni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Rîșcani și la 187 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4465 locuitori. Satul Mihăileni a fost menționat documentar în anul 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.