18 martie 2015, 14:58 Caleidoscop views 17463
Pe fundul Mării Negre a fost descoperit un masiv rîu subacvatic
18 martie 2015, 14:58 Caleidoscop views 17463

Pe fundul Mării Negre a fost descoperit un masiv rîu subacvatic

Pe fundul Mării Negre, oamenii de știință au descoperit un masiv rîu subacvatic. Acest rîu fascinant, cu copaci şi frunze ce cad pe fundul mării, are chiar şi cascade!

După estimările făcute s-a ajuns la concluzia că dacă rîul ar fi pe pămînt, ar fi în top 6 în ceea ce privește volumul de apă care curge prin el. Este de aproape 350 de ori mai mare decît Thames (Tamisa) şi de 10 ori mai mare ca Rinul.

Rîul subacvatic, care atinge şi adîncimi de 30 de metri în unele zone, are şi cascade asemănătoare celor terestre.

Pentru a studia canalul adînc după ce a fost descoperit sub apă cercetătorii de la Universitatea din Leeds au folosit un robot submarin și așa au dat peste un rîu cu apă foarte sărată care curge de-a lungul canalului de pe fundul Mării Negre şi creează maluri şi lunci asemănătoare cu cele ale unui râu terestru.

Dr. Dan Parsons, a spus: „Apa din aceste canale este mai densă decît apele din jur pentru că salinitatea mai ridicată poartă multe sedimente. Curge de-a lungul platoului continental şi în afara platoului abisal, la fel ca şi un rîu terestru.

Platourile abisale din oceanele noastre sunt precum deşertul, dar aceste canale pot distribui nutriente şi ingrediente necesare pentru supravieţuirea într-un asemenea mediu. Asta înseamnă că pot fi vitale, la fel ca şi arterele care aduc viaţa în adâncimea oceanului".

Nu este prima descoperire a unui rîu subacvatic. În adîncul Mării Mexicului există un rîu numit Cenote Angelita, descoperit de către Anatoly Beloshchin şi echipa lui de scafandrii.

„Eram la 30 de metri adîncime, apă dulce, şi apoi 60 de metri adîncime, apă sărată, şi văd un râu sub mine, o insulă şi frunze care cădeau. De fapt, râul este o albie de hidrogen sulfurat", a declarat Anatoly Beloshchin.

Acest rîu atinge o adâncime de 35 de metri în cîteva locuri, cu debit de apă dulce și sărată în funcție de adîncime.

Oamenii de ştiinţă au bănuit că se pot forma rîuri subacvatice, după ce scanările sonare ale fundului oceanului au dezvăluit canale şerpuite în oceanele din întreaga lume.

Sursa: www.worldwideromania.com

Cuvinte cheie:

Marea Neagra , descoperire , riuri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1590
Populația:
640 locuitori

Morenii Vechi este un sat din cadrul comunei Valea Mare, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ungheni și la 121 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 640 de oameni. Satul Morenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1590.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.