16 noiembrie 2015, 10:35 Caleidoscop views 8796
Acum, jumătate de veac, nunta lor a durat 3 zile! (Foto)
16 noiembrie 2015, 10:35 Caleidoscop views 8796

Acum, jumătate de veac, nunta lor a durat 3 zile! (Foto)

Nunta lor a durat trei zile, o zi la mireasă – în s. Pogăneşti şi două la mire – în s. Cărpineni, cu nuntaşi din toate satele din împrejurime şi muzicanţi aleşi, aduşi tocmai din alt raion...Că aşa era pe vremuri... Acum, jumătate de veac, Andrei Nunu şi Iulia Şapoglov, ambii tineri şi frumoşi şi-au legat soarta împreună formând o familie de gospodari în s. Cărpineni, care pe parcurs au crescut şi educat 2 copii, o fată şi un băiat, care astăzi sunt deja fiecare pe la casele lor, doar că în Italia. După jumătate de secol în care au fost alături unul de celălalt, soţii Nunu ne spun că doar răbdarea şi înţelegerea i-au ajutat să treacă împreună peste toate greutăţile vieţii.

Sîmbăta trecută, în prezenţa copiilor, nepoţilor, care au venit de peste hotare, dar şi rudelor, soţii Nunu din Cărpineni şi-au „jucat" Nunta de Aur, la vârsta lor onorabilă – dl Andrei – 76 de ani, dna Iulia – 69 de ani, dovedind încă odată că dragostea şi înţelegerea există şi după 50 de ani de căsnicie. „Nănaşii noştri Iulia şi Andrei Nunu, întotdeauna au fost un exemplu pentru noi, şi ca nişte adevăraţi părinţi spirituali ne-au îndrumat să păstrăm dragostea, credinţa, dar şi toleranţa, valorile adevărate ale unei familii, care reprezintă secretele unei căsnicii de durată" – ne spune fina lor de cununie, Valentina Şendrea.

Uniţi de aceleaşi sentimente ca în urmă cu cinci decenii, mirii cărunţi la păr, dar frumoşi la chip şi la suflet, au stat ca adineauri în capul mesei, cu buchete în piept, nuntaşii dorindu-le aceleaşi urări tradiţionale ca la început de cale: „Casă de piatră, sănătate şi mulţi ani înainte împreună!"

„Anii trăiţi împreună au fost frumoşi, a fost pe unde mai greu, pe unde mai uşor, dar am muncit amândoi, eu fiind vânzătoare în sat, iar soţul şofer la Ocolul Silvic, Cărpineni. Aşa am făcut gospodărie, ne spune dna Iulia. Mi-aduc aminte ca acum de nunta noastră, care a durat trei zile, a început sâmbăta dimineaţă la mine la Pogăneşti, apoi seara ne-am pornit spre Cărpineni, unde în drum ne-am oprit pe un deal al satului şi am tras o horă de aia moldovenească, că până astăzi toţi îşi aduc aminte de ea. A doua zi, nunta a durat toată ziua la Cărpineni, muzica a cântat de dimineaţă până seara, apoi toţi oaspeţii s-au împrăştiat şi au revenit luni dimineaţă, când a fost continuarea nunţii, zi în care a fost şi dezbrăcatul miresei, închinatul, precum şi petrecerea nunului cu alai acasă."

Deşi are o vârstă înaintată, dna Iulia este foarte activă, ea cu treburile prin grădină, ea la piaţă, ea cu orătăniile prin curte, şi tot ea are grijă de soţul ei, care deja de doi ani este mobilizat la pat, (la nuntă fiind adus în scaun cu rotile).

„Luând în consideraţie boala soţului nu prea îmi ardea mie de sărbătoare, dar deoarece copiii au insistat, am căzut de acord, şi nu regret, deoarece într-adevăr a fost o nuntă pe cinste şi o plăcută surpriză pentru noi"- spune dna Iulia.

„Avem nişte părinţi foarte buni, gospodari, oneşti, modeşti, de aceea am decis să le organizăm o frumoasă sărbătoare, care cred că ne-a reuşit, deoarece după cum mi-a spus tatăl meu, după această „nuntă" el şi-a recuperat cei doi ani pe care i-a stat la pat, ceea ce m-a bucurat foarte mult, –a declarat feciorul Veaceslav Nunu. Ne pare rău doar, că administraţia locală ne-a ignorat şi deşi au fost invitaţi, din păcate, nu s-a prezentat nimeni."

Deşi bătrâneţea şi-a pus amprenta sa, la serbarea Nunţii sale de Aur, pe feţele celor doi bătrâni puteai citi doar fericire şi împlinire sufletească, ce se datora atmosferei de sărbătoare, dar şi grijii, şi căldurii oamenilor dragi din preajmă.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

nunta , Hînceşti

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
80 locuitori

Cuşelăuca este un sat din cadrul comunei Cotiujenii Mari, raionul Soldăneşti. Satul Cușelăuca este situat la distanța de 30 km de orașul Șoldănești și la 136 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 80 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Cușelăuca datează din anul 1790.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.