14 februarie 2016, 15:10 Caleidoscop views 6611
Teoria lui Einstein, confirmata dupa 100 de ani!
14 februarie 2016, 15:10 Caleidoscop views 6611

Teoria lui Einstein, confirmata dupa 100 de ani!

Un grup international de cercetatori au anuntat ca, pentru prima data, au fost detectate unde gravitationale, un progres fantastic, care deschide o noua ferestra spre Univers si miterele lui. Descoperirea, rezultat al mai multor decenii de eforturi, confirma predictia facuta de Albert Einstein in teoria lui a relativitatii generale, in 1915.

David Reitze, directorul executiv al Laboratorului LIGO Caltech, a anunțat că au fost detectate undele gravitaționale generate de două găuri negre — două obiecte cosmice extraordinar de dense, a căror existență a fost, de asemenea, prevăzută de Einstein — care au intrat pe orbită una în jurul celeilalte și apoi s-au ciocnit, eveniment care a desemnat nașterea unei găuri negre mai masive. Cele două găuri negre aveau, fiecare, echivalentul a aproximativ 30 de mase solare și erau localizate la 1,3 miliarde de ani lumină.

Undele gravitaționale sunt fluctuații în curbura spațiu-timp care se propagă ca niște unde, cu viteza luminii. LIGO caută undele gravitaționale urmărind modul în care acestea afectează textura spațiu-timp: la trecerea ei, o astfel de unda întinde spațiul într-o direcție și îl strânge în alta, pe direcție perpendiculară. LIGO folosește interferometre pentru a detecta aceste mici fluctuații în spațiu-timp. Un astfel de dispozitiv desparte în două o singură rază laser și trimite ambele raze rezultate în direcții diferite, perpendiculare însă una pe cealaltă (formând un "L").

Cele două raze rezultate străbat distanțe egale în cadrul experimentului, se lovesc de niște oglinzi și se întorc spre sursă. Dacă acest sistem experimental nu este perturbat de factori externi (în acest caz de undele gravitaționale), ele sunt perfect aliniate la revenire. Însă intersectarea cu o undă gravitațională poate modifica distanța străbătută de laser, pe fiecare dintre cele două brațe aflate în unghi drept.

"Acest progres marcheaza nasterea unui nou domeniu in astrofizica. E ca atunci cand Galileo si-a indreptat pentru prima data telescopul sau spre cer", in secolul al XVII-lea, a comentat, la randul sau, France Cordova, directoarea National Science Foundation, care finanteaza laboratorul LIGO.

Prezent la aceeasi conferinta de presa, celebrul fizician britanic Stephen Hawking a estimat că detectarea undelor gravitaționale - ultima dintre predicțiile făcute de Einstein în Teoria Relativității Generale care nu fusese dovedită practic - deschide calea ''unei noi forme de a privi Universul''. S-a dovedit, astfel, existenta 'unui sistem binar de găuri negre și prima observație a unor găuri negre în fuziune'', a explicat Hawking.

Sursa: incomemagazine.ro

Cuvinte cheie:

Albert Einstein , stiinta , descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1785
Populația:
814 locuitori

Fuzăuca este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Fuzăuca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 17 km de orașul Șoldănești și la 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituia 814 oameni. Prima menţiune documentară a satului Fuzăuca datează din anul 1785.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.