26 mai 2016, 16:10 Caleidoscop views 6052
Află cît de greu se descompune gunoiul pe care îl arunci pe stradă
26 mai 2016, 16:10 Caleidoscop views 6052

Află cît de greu se descompune gunoiul pe care îl arunci pe stradă

Indiferența față de păstrarea curățeniei mediului are consecințe din ce în ce mai grave asupra planetei, informează ZUGO. Aceasta deși specialiștii și cei care se declară salvatorii lumii ne îndeamnă de fiecare dată să încercăm să reciclăm, pentru că gunoaiele aruncate necorespunzător nu dăunează doar imaginii orașelor în care trăim, ci și altor vietăți.

Iată cât de greu se descompune gunoiul pe care îl arunci pe stradă, potrivit playtech.ro:

Cotoarele de măr se descompun în două săptămâni. Prosoapele și pungile din hârtie, ziarele sau șervețelele se descompun în aproximativ o lună.

Cutiile de cereale și cojile de banane se descompun în șase săptămâni. Un fapt interesant este că aceste coji de banană conțin celuloză, pentru a proteja fructul din interiorul lor, adică aceeași substanță din care sunt făcute și pungile de celofan. Cutiile cerate (de la sucuri sau lapte) dispar în două sau trei luni, în funcție de grosimea cartonului folosit.

Cojile de portocală și mucurile de țigară dispar abia în doi ani, dar unele studii sugerează că acestea din urmă ar putea rezista chiar și câteva decenii.

Îmbrăcămintea din bumbac și cărțile cu copertă dură se descompun în șase luni, iar hainele din lână putrezesc în aproximativ un an. Pungile din plastic se descompun între 10 și 20 de ani, dar unele pot rezista chiar și o mie de ani.

Produsele din nylon, cum ar fi colanții sau gecile anti-vânt, covoarele sau umbrelele, rămân pe suprafața Terrei aproximativ 30-40 de ani, precizându-se în unele studii că multe din aceste produse ar putea rămâne intacte și 500 de ani.

50 de ani este durata de descompunere a cauciurilor, încălțămintei și a paharelor pentru cafea.

Cutiile din aluminiu, ca cele de la bere sau sucuri, rezistă 200 de ani, iar unele pot ajunge chiar și până la 500 de ani. Recipientele din plastic, fiind produse petrochimice, se descompun în 500 de ani, dar mereu rămân resturi ale lor. De aceea, este de recomandat să le reciclăm pe cele existente.

Unu-două milioane de ani este timpul de descompunere pentru borcanele din sticlă, însă ele pot rezista, teoretic, pentru o perioadă nelimitată, având în vedere că bucățile de sticlă formate în urma erupțiilor vulcanice de acum milioane de ani încă există și astăzi.

Sursa: zugo.md

Cuvinte cheie:

deşeuri , strada

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1527
Populația:
1988 locuitori

Gradişte este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gradişte și Iurievca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cimișlia și la 60 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1988 de oameni. Satul Grădiște a fost menționat documentar în anul 1527.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.