11 mai 2015, 10:33 Caleidoscop views 21324
11 mai 2015, 10:33 Caleidoscop views 21324

Plăcile tectonice își încetinesc mişcarea


Foto: 374.ru  

Plăcile tectonice ale Pămîntului se mișcă, iar continentele care se află de asupra, le urmează, uneori, timp de milioane de ani se ciocnesc unul cu altul. Cînd continentele se unesc împreună, mişcarea plăcilor se încetinește treptat.

Dacă oamenii de ştiinţă ar înțelege ce forţe influențează mişcarea plăcilor tectonice, aceasta va ajuta la elucidarea factorilor care determină cutremurele și erupțiile vulcanice, precum și vor ajuta la înţelegerea formării şi dispariţiei munţilor, foselor oceanice şi continentelor.

Cercetătoarea Marin Clark a atras atenţia asupra coliziunii continue a  Indiei cu Eurasia pentru a înţelege natura acest fenomen, informează Daily Mail.

"Coliziunea Indiei cu Eurasia este foarte extinsă - este cea mai mare porțiune de pămînt care există de aproximativ 500 de milioane de ani: Himalaya şi Podişul Tibetan sînt unite - a declarat Clark, geofizician şi geomorfolog de la Universitatea din Michigan - Această parte a uscatului este atît de mare încît influențează atmosferă".

Clark a studiat datele geologice pentru a analiza cît de mult a înaintat spre nord teritoriul Indiei în ultimii 67 de milioane de ani.
"Himalaya şi Podișul Tibetan au crescut de cînd India a început săînainteze spre nord, la fel cum cutia creşte în înălţime, cînd este comprimată din ambele părţi", - spune Clark.

Încetinirea mişcării plăcilor este legată de o oarecare forță de rezistență, care este situată la aproximativ 60 de kilometri sub Tibet, în partea de sus a mantalei fierbinți, care, împreună cu scoarța terestră formează stratul exterior al planetei, numit litosfera.

Mișcare plăcilor va continua încă 20 de milioane de ani, apoi se va  oprit, susține Clark, ceea ce va pune capăt uneia dintre cele mai lungi perioade de formare a munților în întreaga istorie a geologiei.

Cuvinte cheie:

Pamint , fizica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1554
Populația:
298 locuitori

Selişte este un sat din cadrul comunei Cazangic, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Leova și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 298 de oameni. Satul Seliște a fost menționat documentar în anul 1554.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.