06 aprilie 2014, 13:19 Caleidoscop views 4974
06 aprilie 2014, 13:19 Caleidoscop views 4974

Un salt în dezvoltarea vieţii pe Pămînt a avut loc 3 miliarde de ani în urmă

Viaţa pe Pămînt a evoluat rapid circa 3 miliarde de ani în urmă. Oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts sugerează că anume în această perioadă formele primitive de viață s-au învăţat să utilizeze mai eficient energia solară. Cercetătorii au recreat pe calculator un model matematic al "genomului fosil", format din 1.000 de gene-cheie care există astăzi, relatează www.france24.com. Scopul acestei lucrări - a afla modul în care aceste gene au evoluat pe parcursul a milioane de ani.

Genomul comun al tuturor fiinţelor vii a crescut 2.8-3.3 miliarde de ani în urmă. În această perioadă s-au dezvoltat 27 la suta din familiile de gene care există astăzi.

Cercetătorii leagă aceasta de apariţia unui proces biochimic, care este numit acum de transport de electroni. Acest proces implică mişcarea electronilor pe membrana celulelor şi este esenţial pentru plante şi unii microbi, deoarece le permite să obţină energie de la Soare, prin fotosinteză şi să respire cu oxigen.

Procesul este numit de cercetători dezvoltare Arheeană. După 500 de milioane de ani a avut loc o îmbogăţire a atmosferei cu oxigen. Este un moment foarte important în istoria planetei, pentru că acele fiinţe care nu foloseau oxigenul pentru a susține viața au dispărut, fiind înlocuite cu organisme mai avansate, care trăiesc într-un mediu de oxigen.

Cu toate acestea, oamenii de știință avertizează că aceste rezultate nu sugerează că apariţia procesului de transfer a electronilor a condus la dezvoltarea Arheeană, dar ei presupun că biosfera putea sprijini ecosisteme mai mari şi mai complexe, avînd mai multă energie.

După cum spun oamenii de știință, cel mai interesant în studiul lor, este că se dovedeşte "transferul" de informaţii despre creaturile antice prin intermediul ADN-ului. Acum, cercetătorii trebuie să decodeze aceste informaţii pentru a reconstrui etapele în evoluţia fiinţelor vii.

Cuvinte cheie:

istoria , Pamint , viata

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1815
Populația:
526 locuitori

Iurievca este un sat din cadrul comunei Gradişte, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Cimișlia și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 526 de oameni. Satul Iurievca a fost menționat documentar în anul 1815 cu denumirea Gălbenița.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.